Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Poslanci sa pokúsia schôdzu k nelegálnej migrácii otvoriť v piatok

Na snímke druhý zľava poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Robert Fico (SMER-SD) počas mimoriadnej 100. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 7. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Smer-SD chce, aby parlament uznesením požiadal vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú vo štvrtok rokovať o téme nelegálnej migrácie. Mimoriadnu schôdzu, ktorú inicioval Smer-SD, sa poslancom ani na druhýkrát nepodarilo otvoriť. V rokovacej sále sa prezentovalo len 70 poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽANO) posunul začiatok schôdze na piatok (8. 9.) o 9.00 h.

Smer-SD chce, aby parlament uznesením požiadal vládu nariadiť dočasné obnovenie kontroly hraníc SR s Maďarskom. Vláda by tiež podľa návrhu uznesenia mala dôsledne uplatňovať readmisnú dohodu s Maďarskom a všetkých zaistených nelegálnych migrantov odovzdávať príslušným maďarským orgánom. Kabinet by mal tiež ukončiť "nezákonnú prax sústreďovania nelegálnych migrantov, ktorí bez akejkoľvek prekážky vstúpili na územie SR, v táboroch a priestoroch s katastrofálnymi, doslova neľudskými životnými podmienkami". Vláda by podľa Smeru-SD mala nelegálnym migrantom bez identifikačných dokumentov a schopnosti preukázať svoju totožnosť prestať automaticky akceptovať vymyslené identifikačné údaje. Migračnú situáciu by mala vláda podľa návrhu konzultovať s Českou republikou a ďalšími dotknutými krajinami.