Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Rokovanie k Trestnému zákonu neotvorili, posunuli ho na piatok

Na snímke sprava predseda NR SR Boris Kollár, podpredseda NR SR Gábor Grendel a riaditeľ odboru Parlamentného inštitútu K NR SR Peter Vodráška počas mimoriadnej 100. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky 7. septembra 2023 v Bratislave. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Zmena Trestného zákona má zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Mimoriadnu schôdzu Národnej rady (NR) SR k novele Trestného zákona poslanci vo štvrtok neotvorili ani po prestávke. V rokovacej sále sa prezentovalo len 44 poslancov, NR SR nebola uznášaniaschopná. Podpredseda parlamentu Peter Pčolinský (Sme rodina) posunul začiatok schôdze na piatok (8. 9.) po 100. schôdzi, ktorá sa týka migrácie.

Zmena Trestného zákona má zabezpečiť dostatočnú kontrolu osôb, ktorým bola uložená ambulantná forma ochranného liečenia. Vzniknúť by mala osobitná forma ochranného dohľadu osôb v ambulantnom ochrannom liečení.

Predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš deklaroval, že poslanci hnutia sú pripravení rokovať o Trestnom zákone aj o zmenách v zdravotníctve. Ochotní sú rokovať o návrhoch aj s vládou. "Ak sú to dobré veci pre ľudí, tak ich chceme podporiť," doplnil.

Smer-SD nepodporuje schôdzu k novele Trestného zákona. Šéf strany Robert Fica v nej vidí záujem o presadenie zmien, ktoré by pomohli "udavačom" a "zaútočili" by na paragraf 363 Trestného poriadku. Vníma to ako účelové otvorenie zákona.

Ministerka spravodlivosti Jana Dubovcová deklarovala, že novela reflektuje na aktuálnu situáciu a ak by sa do nej poslanci snažili dostať návrhy, ktoré by pozmenili jej charakter, vláda je pripravená ju stiahnuť.

Alojza Baránika (SaS) mrzí, že sa neotvorila schôdza. Novela Trestného zákona je podľa neho potrebná a urgentná. Mrzí ho, že sa nenašla potrebná väčšina. Nezaradení poslanci zo strany Demokrati podľa slov Juraja Šeligu chcú podporiť novelu a prídu na rokovanie.

Nezaradený poslanec a líder Hlasu-SD Peter Pellegrini skonštatoval, že parlament je v dezolátnom stave a nie je isté, čo by bolo výsledkom rokovania pri Trestnom zákone. Preto novelu nechceli jeho poslanci podporiť.

"Novela je síce potrebná, ale opäť neodkomunikovaná, nedoriešená, šitá horúcou ihlou," skonštatoval predseda mimoparlamentného hnutia Republika Milan Uhrík.