Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rómsky splnomocnenec chce iniciovať legislatívu v prospech MRK

Na archívnej snímke Ján Hero. Foto: TASR - Martin Baumann

K cieľom úradu patrí takisto zníženie počtu nelegálnych obydlí v rómskych osídleniach.

Bratislava 31. decembra (TASR) – Konkrétnymi aktivitami, vrátane iniciovania legislatívnych zmien v oblasti školstva, bývania a zamestnanosti, chce splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero prispieť k pozitívnej zmene v postavení obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Uviedol to v súvislosti s plánmi svojho úradu na rok 2022.

Hero medzi priority radí zabezpečenie nárokovateľnosti na výchovu a vzdelávanie v materských školách pre všetky deti od troch rokov s cieľom zvýšiť zaškolenosť detí z MRK na celoslovenskú úroveň, nastavenie projektu pilotného overenia ranej starostlivosti v prostredí rómskych osídlení i vytvorenie podmienok pre výraznejšie zapojenie základných škôl do celodenného výchovného systému.

"Verím, že spoluprácou s príslušnými ministerstvami sa nám podarí dosiahnuť 90-percentnú mieru zaškolenosti 5–6 ročných detí z rómskych komunít v predškolskom veku, nastaviť podmienky na nadobudnutie potrebných zručností a praktických skúseností pre trh práce pre viac ako 10.000 mladých ľudí z MRK a vytvoriť pracovné miesta pre viac ako 1750 nezamestnaných z rómskych osídlení," konkretizoval splnomocnenec.

K cieľom úradu patrí takisto zníženie počtu nelegálnych obydlí v rómskych osídleniach. "Legalizácia obydlí a pozemkov je predpokladom na celkové zlepšenie prístupu k základnej technickej infraštruktúre a občianskej vybavenosti," upozornil Hero s tým, že v roku 2022 sa predpokladá realizácia projektov zameraných na dobudovanie základnej infraštruktúry v 47 obciach. V nasledujúcom roku sa plánuje poskytnúť finančné zdroje na prístup k pitnej vode a prístupovým cestám ďalším 149 obciam.

Splnomocnenec pre rómske komunity má v súvislosti s deklarovanými zámermi ambíciu spolupodieľať sa na efektívnom čerpaní zdrojov z Plánu obnovy a odolnosti z predchádzajúceho a nového programového obdobia.