Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rosina: M. Kotlebovi bolo odopreté právo na spravodlivé súdne konanie

Na snímke Tomáš Rosina, advokát obvineného predsedu ĽSNS Mariana K.prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 21. septembra 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Kotlebov obhajca spochybnil aj svedecké výpovede slovenského historika Jakuba Drábika a českého znalca Jana Uhlířa.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Predsedovi ĽSNS Marianovi Kotlebovi v kauze kontroverzných šekov na 1488 eur, ktorá sa prejednáva pred samosudkyňou Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), bolo odopreté právo na spravodlivé súdne konanie. Uviedol to vo svojej záverečnej reči jeden z obhajcov Kotlebu Tomáš Rosina.

"V prejednávanej veci bolo toto právo Marianovi Kotlebovi odopreté, teda právo na spravodlivý proces," zdôraznil Rosina. Obžalovaný sa podľa neho sám dožadoval, aby mu vysvetlili, prečo súd zvažuje zmenu právnej kvalifikácie na zločin. Bolo podľa obhajcu povinnosťou súdu vysvetliť mu, prečo môže byť zmenená právna kvalifikácia inak, ako bola uvedená v obžalobe prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Iniciatívne sa podľa Rosinu zo strany súdu vykonávali dôkazy, ktoré prokurátor ÚŠP ani nenavrhol. Upozornil, že súd nemôže byť pomocníkom a vyhľadávať nové dôkazy v prospech niektorej z procesných strán. "Nesmie súd aktívne poskytovať dôkazy obžalobe," povedal obhajca.

Podľa Rosinu nikto nemôže byť stíhaný inak, ako zo zákonných dôvodov. Skutkový stav vo veci sa podľa neho nemôže zisťovať tak, aby boli porušené zákonné procesy. Upozornil, že na hlavnom pojednávaní sa nemôže prokurátor spoliehať na pomoc súdu. "Súd v tomto konaní priznal dôkaznú núdzu prokurátora," povedal Rosina. Súd podľa neho nestojí na strane orgánov činných v trestnom konaní ani na strane obžalovaného.

Vo veci vypočuli svedkov, ktorým boli odovzdané šeky, ale aj ich finančná hotovosť. Jeden zo svedkov sa vyjadril, že celý kultúrny program bol slušný a len poďakoval Kotlebovi. Z jeho výpovede vyplynulo, ako dodal obhajca, že nemal výhrady k priebehu podujatia ani k dekorácii auly. Nevnímal sumu ako symbol, ktorý by bol zakázaný. Rovnako aj ďalší svedkovia z rodín, ktorým šeky odovzdali, nevnímali sumu ako rozdelenú na číslice 14 a 88. Nepripisovali šekom podľa vyjadrenia obhajcu nič zvláštneho.

Rosina spochybnil aj svedecké výpovede slovenského historika Jakuba Drábika a českého znalca Jana Uhlířa. Posledný z menovaných svedkov na predchádzajúcich pojednávaniach potvrdil, že číslo 1488 je známou neonacistickou šifrou. Podľa obhajcu však tento znalec nevysvetlil, prečo číslo 1488 nemôže byť zložením napríklad čísel 1, 4 a 88 alebo 148 a 8. "Suma 1488 je predmetom rôznych právnych vzťahov a nikto nikdy nemal námietky voči takýmto sumám," povedal Rosina. Štát podľa neho nezakázal, aby sa takáto suma a ani jej vyobrazenie nepoužívalo.