Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rozhodovať o odvolaní dekana FIIT bude Akademický senát STU 13. júla

Na snímke budova Fakulty informatiky a informačných technológií (FIIT) STU v Bratislave, archívne foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Rektor STU Miroslav Fikar poznamenal, že situácia na FIIT STU dospela do bodu, ktorá už neznesie odklad, a kedy je potrebné rázne konať.

Bratislava 30. júna (TASR) – Rozhodovať o odvolaní dekana Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity (FIIT STU) v Bratislave bude Akademický senát STU na svojom mimoriadnom rokovaní v pondelok 13. júla. Informoval o tom rektor STU Miroslav Fikar na sociálnej sieti.

Fikar v pondelok 29. júna na zasadnutí senátu predniesol návrh na odvolanie dekana Kotuliaka. Vo svojom prejave poznamenal, že situácia na FIIT STU dospela do bodu, ktorá už neznesie odklad, a kedy je potrebné rázne konať. "Aby sme zabránili rozvratu fakulty, aby sme ubránili záujem študentov a kvalitu poskytovaného vzdelávania, a aby sme zabránili poškodeniu dobrého mena STU," poznamenal vo svojom prejave.

Zároveň Fikar poďakoval najmä študentom a študentskej časti senátu za podporu jeho návrhu. "Mrzí ma, že ich návrh uznesenia o vyslovení nedôvery dekanovi Kotuliakovi nenašiel podporu, 15 hlasov z 38 je málo," povedal Fikar s tým, že to nie je dobrý signál najmä voči študentom, ktorí v pondelok prišli na rokovanie senátu. Vedenie FIIT STU víta výsledky pondelkového tajného hlasovania členov Akademického senátu STU. Hlasovanie podľa nich ukázalo, že väčšina senátorov Akademického senátu STU odmieta dekanovi vysloviť nedôveru.

Študentská rada vysokých škôl poznamenala, že je pobúrená postojom zamestnaneckej časti senátu STU. "Aj napriek tomu, že je situácia alarmujúca, Akademický senát STU nevyužil šancu ukázať princípy kvalitnej univerzity, ale strčil hlavu do piesku a rozhodol sa vyslať jednoznačný signál študentom - nie ste pre nás prioritou," uviedla Študentská rada vysokých škôl na sociálnej sieti.

Spory na fakulte sa vyhrotili začiatkom roka po tom, ako 9. januára dostala výpoveď bývalá dekanka Mária Bieliková. Následné rokovanie s cieľom upokojenia situácie prinieslo niekoľko dohôd, no situácia sa aj tak úplne neupokojila. Časť zamestnancov fakulty vstúpila do štrajku začiatkom letného semestra 17. februára a štrajkovala každý pracovný deň. Štrajk prerušila až mimoriadna situácia v súvislosti s novým koronavírusom. Problémom na fakulte je aj Akademický senát FIIT STU či takmer tri desiatky odchádzajúcich zamestnancov fakulty.