Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rozložili gang prevádzačov, ktorí nelegálne zamestnávali cudzincov

Ilustračné foto Foto: TASR

Policajti zasahovali od utorka rána, pričom vykonali osem domových prehliadok na rôznych miestach v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava.

Bratislava 18. mája (TASR) - Policajti Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície (ÚHCP) rozložili organizovanú skupinu ôsmich prevádzačov v rámci akcie s krycím názvom Medveď. Štyrom ženám a štyrom mužom vo veku od 32 do 50 rokov hrozí v prípade preukázania viny trest odňatia slobody na dva až osem rokov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Policajti zasahovali od utorka rána, pričom vykonali osem domových prehliadok na rôznych miestach v okresoch Trenčín, Nové Mesto nad Váhom a Myjava. Počas nich zaistili rôzne dokumenty a účtovníctvo jednotlivých firiem, mobilné telefóny, počítače a ďalšie dôkazy súvisiace s trestnou činnosťou.

"Podľa zistení polície mala organizovaná skupina pôsobiť minimálne od roku 2018 na území Západoslovenského kraja a zabezpečovať nelegálnu prácu v priemyselnej a potravinovej výrobe najmä pre občanov Ukrajiny a Srbska," uviedla Bárdyová s tým, že počas troch rokov mali zabezpečiť nelegálne prácu viac ako 2000 Ukrajincom a Srbom.

Cudzinci mali prísť na územie Slovenska na základe biometrických pasov, "ktoré však neoprávňujú občanom tretích krajín vykonávať závislú prácu na území Slovenskej republiky," priblížila Bárdyová. Niektorí mali doklady umožňujúce prechodný pobyt za účelom zamestnania, vystavené však boli na spoločnosti, pre ktoré reálne nepracovali.

Niektorí členovia skupiny mali vystupovať ako konatelia, prípadne majitelia zahraničných spoločností a organizovať nelegálne zamestnávanie. Ďalší členovia skupiny mali zabezpečovať pre cudzincov prevoz, ubytovanie, pracovné zmluvy, doklady a podobne.

"Vyšetrovanie prípadu pokračuje ďalej," dodala hovorkyňa.