Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Rozpočet Programu dunajského regiónu je viac ako 266,3 milióna eur

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z rozpočtu programu predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyše 213,1 eur. Viac ako 53,2 milióna eur bude národným príspevkom z jednotlivých krajín programu.

Bratislava 1. júla (TASR) - Rozpočet nadnárodnej spolupráce v rámci Interreg Programu dunajského regiónu je viac ako 266,3 milióna eur. Cieľom programu sú opatrenia na lepšiu integráciu. Mali by riešiť pokles počtu obyvateľov, migráciu, ekonomickú nerovnosť, energetickú závislosť a klimatickú zmenu. Vyplýva to z materiálu, ktorý schválila vláda na piatkovom mimoriadnom rokovaní.

"Dunajský makroregión je regiónom bariér z dôvodu svojho vysoko fragmentovaného statusu z politického, sociálnoekonomického aj administratívneho pohľadu. Táto fragmentácia je kľúčovo dôležitá pre rozvoj celého regiónu, a preto by sa mali riešiť a zmierňovať s tým súvisiace hraničné vplyvy," uviedlo ministerstvo investícii a informatizácie.

Program sa zameriava na konkurencieschopnejší a inteligentnejší dunajský región, ekologickejší nízkouhlíkový región, lepšie prepojenú Európu posilnením mobility a regionálnej konektivity informačných a komunikačných technológií, sociálnejší dunajský región a lepšie riadenie spolupráce.

Z rozpočtu programu predstavuje príspevok Európskeho fondu regionálneho rozvoja vyše 213,1 eur. Viac ako 53,2 milióna eur bude národným príspevkom z jednotlivých krajín programu. Príspevok Slovenska do technickej asistencie programu je vo výške 297.300 eur.