Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Obranné výdavky by mali v roku 2024 dosiahnuť 2,63 miliardy eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Financie budú určené aj na zabezpečenie financovania najväčších investičných projektov, ktorými sú viacúčelové taktické lietadlá, pásové bojové vozidlá a bojové obrnené vozidlá 8x8.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Obranné výdavky by mali v roku 2024 dosiahnuť celkovo 2,63 miliardy eur. Predstavuje to dve percentá HDP, čo je v súlade so záväzkom členských štátov NATO. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2024 až 2026, ktorý v utorok schválila vláda.

"V rámci výdavkov rezortu obrany sa rozpočtujú prostriedky celkovo v sume 2,61 miliardy eur," uviedol kabinet. Ako priblížil, financie budú smerovať najmä na činnosť ozbrojených síl, vrátane operácií medzinárodného krízového manažmentu, náležitosti súvisiace s personálom, nevyhnutnú prevádzku, vrátane údržby a opráv dopravných prostriedkov, rutinnej a štandardnej údržby špeciálnych strojov a správy nehnuteľného majetku, medzinárodné záväzky voči NATO a Európskej únii, zabezpečenie transferov nefinančným subjektom a príspevkovým organizáciám a na činnosť 11 rozpočtových organizácií v pôsobnosti ministerstva.

V rámci celkových výdavkov rezortu sú zahrnuté prostriedky na rozvoj obrany vo výške 877 miliónov eur, určené najmä na rozvoj výzbroje, techniky a materiálu, rozvoj infraštruktúry a rozvoj komunikačných a informačných systémov. Financie budú určené aj na zabezpečenie financovania najväčších investičných projektov, ktorými sú viacúčelové taktické lietadlá, pásové bojové vozidlá a bojové obrnené vozidlá 8x8.