Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Slovensko

Pre životné prostredie je v roku 2024 alokovaných 949 miliónov eur

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Branislav Račko

V budúcom roku budú k dispozícii zdroje z plánu obnovy, a to v objeme 242 miliónov eur.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Pre oblasť životného prostredia je v roku 2024 alokovaných 949 miliónov eur. Zabezpečujú sa nimi najmä úlohy ochrany prírody, vodného hospodárstva, ochrany pred povodňami, kvality a množstva vôd, ovzdušia, ozónovej vrstvy, odpadového hospodárstva a geologického výskumu. V budúcom roku vyčlenili prostriedky na riešenie envirozáťaží, sanáciu skládok či dekarbonizáciu priemyslu. Do oblasti vstupujú zdroje aj z Environmentálneho fondu, Modernizačného fondu a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy, ktorý schválila vláda.

V budúcom roku budú k dispozícii zdroje z plánu obnovy, a to v objeme 242 miliónov eur. Poslúžia podľa vlády na dekarbonizáciu priemyslu, obnovu budov, ochranu prírody a renaturáciu vodných tokov a mokradí.

Kabinet ráta s výdavkami Envirofondu vo výške 210 miliónov eur, ktoré medziročne rastú o 57,5 miliónov eur. Tieto budú slúžiť najmä na projekty ochrany a využívania vôd - budovanie verejných vodovodov, kanalizácií, čistiarne odpadových vôd. Taktiež na zvyšovanie energetickej účinnosti verejných budov a na kompenzácie priemyselným podnikom, v prípade ktorých sa predpokladá značné riziko úniku uhlíka. Ďalších 63 miliónov eur je v rozpočte fondu určených na poskytovanie úverov, ktoré budú pomáhať s financovaním ekologických projektov, priblížila vláda.

Do oblasti životného prostredia začlenil vládny kabinet aj výdavky z Modernizačného fondu, rozpočtované v Envirofonde v objeme 100 miliónov eur. Sú určené na schému štátnej pomoci pre teplárenské spoločnosti, na modernizáciu energetických systémov vrátane uskladňovania energie a na zlepšenie energetickej efektívnosti.

V rozpočte na najbližšie dva roky zohľadnili výdavky potrebné na uzatváranie a rekultiváciu problematických skládok v sume 33 miliónov eur. Vláda pripomína, že pri takýchto skládkach Európska komisia skonštatovala nesprávnu implementáciu smernice o skládkach odpadov a Slovensku by tak v prípade nekonania hrozili vysoké pokuty.

Šesť miliónov eur bude v rokoch 2024 a 2025 smerovať na opatrenia súvisiace so zneškodnením PCB látok v lokalite Chemko Strážske. Pôjde o postupné zneškodnenie nebezpečných odpadov z lokality. V rozpočte sú tiež alokované zdroje v sume 500.000 eur na riešenie krízovej situácie v areáli spoločnosti PTCHEM v Nemeckej, kde zabezpečia čistenie kontaminovaných vôd. "V oboch prípadoch bolo nevyhnutné realizovať uvedené opatrenia s cieľom odvrátenia ohrozenia životného prostredia a verejného zdravia," uviedla vláda.

Kabinet zohľadňuje aj výdavky na odstraňovanie následkov ničivého požiaru v Banskej Štiavnici v lokalite UNESCO v sume 5,7 milióna eur vrátane rekonštrukcie historickej budovy, ktorá bola zničená požiarom.

Vo výdavkoch štátneho rozpočtu pre oblasť životného prostredia sú premietnuté aj výdavky súvisiace so zákonom o ochrane ovzdušia v sume 1,82 miliónov eur na účel vykonávania kontrol a plošného prieskumu o malých spaľovacích zariadeniach na vykurovanie domácností. Cieľom je zníženie znečistenia ovzdušia z vykurovania domácností a jeho negatívneho vplyvu na zdravie občanov.