Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rozvoj nehmotného kultúrneho dedičstva predpokladá spoluprácu rezortov

Na snímke ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková počas 181. schôdze vlády SR v Bratislave 6. novembra 2019. Foto: TASR – Jaroslav Novák

V rámci nástrojov štátnej kultúrnej politiky sa problematika starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru a NKD týka činnosti viacerých rezortov, upozornila ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Koncepcia udržateľného rozvoja nehmotného kultúrneho dedičstva (NKD) a tradičnej ľudovej kultúry na roky 2020 – 2025 ráta s angažovaním a vedomou participáciou viacerých ministerstiev pri implementácii Dohovoru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO. Vyplýva to z návrhu koncepcie, ktorý v stredu schválila vláda.

"V rámci nástrojov štátnej kultúrnej politiky sa problematika starostlivosti o tradičnú ľudovú kultúru a NKD týka činnosti viacerých rezortov," upozornila v tejto súvislosti ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD), ktorá materiál na rokovanie vlády predložila.

Poukázala pritom na to, že napríklad v prípade Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR sú to kompetencie v oblasti formálneho vzdelávania, vedy a výskumu, v prípade Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR zasa oblasť cestovného ruchu, ktorá súvisí aj cielenou podporou a prezentáciou kultúrno-historického potenciálu krajiny. Problematika hospodárenia vrátane tradičných spôsobov je agendou Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR, ochrana prírody využívajúca procesy a postupy, ktoré majú základ v tradičnej kultúre, je zasa oblasťou, o ktorú sa stará Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. A podpora podnikania, súvisiaca i s činnosťou remeselníkov a ľudových umeleckých výrob, je v gescii Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

"Hlavným prínosom predkladanej koncepcie je oficiálne zaangažovanie jednotlivých rezortov do plnenia cieľov tak, aby priebežne vedome participovali na implementácii dohovoru (podľa vecne príslušných kompetencií) a zároveň sa aktívne podieľali na príprave podkladov k periodickej hodnotiacej správe, ktorá bude zostavená v gescii MK SR," upozornila šéfka rezortu kultúry. SR je povinná správu predložiť Medzivládnemu výboru dohovoru do konca roka 2021.

"Rámec hodnotenia je definovaný v rámci dlhodobých, strednodobých i krátkodobých cieľov rozpracovaných v ôsmich samostatných tematických oblastiach, s konkretizovaním 26 hlavných a 84 pridružených ukazovateľov predstavujúcich medzinárodne definovaný návod k efektívnemu dosahovaniu kľúčových cieľov a vízií dohovoru," pripomenula šéfka rezortu kultúry. Výstupy hodnotenia poslúžia tiež ako východisko na vypracovanie Národného akčného plánu udržateľného rozvoja NKD a tradičnej ľudovej kultúry na roky 2022 – 2025.