Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Rozvoj slovensko-ruských vzťahov podporuje Memorandum o spolupráci

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Memorandum je potvrdením doterajšej spolupráce v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, ale aj vytvárania hospodárskych partnerstiev, uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Tréger.

Bratislava 22. októbra (TASR) – Turizmus a cestovný ruch je oblasťou, v ktorej by mohlo prísť k dynamickému rozvoju spolupráce medzi slovenskými a ruskými samosprávami, na úrovni miest, obcí i regiónov. Pre TASR to naznačil predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger pri príležitosti 3. konferencie partnerských miest a regiónov Slovenskej republiky a Ruskej federácie (RF).

"Obe krajiny majú v oblasti turisticky atraktívnych miest čo ponúknuť, história a kultúrna pestrosť miest a regiónov Ruskej federácie, ktorá umožňuje spoznávať duchovné i kultúrne bohatstvo naprieč storočiami, je veľmi lákavá pre cestovateľov," uviedol Tréger.

Ďalší rámec k rozvoju vzájomných vzťahov má umožniť aj podpis Memoranda o spolupráci, ktoré predstavitelia ZMOS-u a Medzinárodnej asociácie partnerských miest Ruskej federácie na konferencii podpísali. "Memorandum je potvrdením doterajšej spolupráce v oblasti kultúry, športu, vzdelávania, ale aj vytvárania hospodárskych partnerstiev," dodal Tréger. Ocenil zároveň, že podobné fóra sú príležitosťou pre lepšie vzájomné spoznávanie sa i rozvíjanie obojstranne prospešných spoluprác.

Podpredseda Medzinárodnej asociácie partnerských miest Ruskej federácie Andrej Kosolapov upozornil, že memorandum predstavuje základný rámec, umožňujúci samosprávam zúčastňovať sa na spoločných projektoch v rámci medzinárodnej spolupráce. "Je potvrdením toho, že naše mestá, obce i regióny sú pripravené a schopné koordinovať a spájať rôznorodé aktivity,“ uviedol.

V rámci jednotlivých panelov utorňajšej konferencie vystúpia rečníci, zastupujúci napríklad Slovenskú obchodno-priemyselnú komoru či Oddelenia krajín Európy Ministerstva priemyslu a trhov RF, takisto zástupcovia slovenských oblastných organizácií cestovného ruchu, ale aj Moskovskej regionálnej turistickej agentúry. O možnostiach rozvoja spolupráce v oblasti vzdelávania a kultúry budú hovoriť predstavitelia slovenských miest Žilina a Považská Bystrica i ruského Krasnojarska.