Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

RpMS reguluje i osoby využívajúce videokanály na sociálnych sieťach

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zmeny sa dotkli aj klasických rádií a televízií. Doterajšie licencie na vysielanie sa nahrádzajú autorizáciami vysielania.

Bratislava 23. januára (TASR) - Medzi subjekty regulované Radou pre mediálne služby (RpMS) pribudli fyzické osoby, ktoré využívajú svoje videokanály na YouTube, Facebooku či TikToku. Rada upozorňuje, že po nadobudnutí účinnosti zákona o mediálnych službách sa zmenila aj administratívna procedúra, ktorá predchádza spusteniu napríklad webového archívu televízie či videosekcie spravodajského portálu. TASR o tom informovala hovorkyňa rady Lucia Michelčíková s tým, že autorizáciu potrebujú po novom aj internetové rádiá.

"Fyzické osoby, ktoré poskytujú audiovizuálnu mediálnu službu na požiadanie (AVMS) výlučne prostredníctvom platformy na zdieľanie videí, ktorej poskytovateľom je iný subjekt, teda napríklad fyzické osoby, ktoré majú svoj kanál na YouTube, Facebook Watch či TikToku, sú povinné najneskôr v deň spustenia tejto AVMS oznámiť jej poskytovanie Rade pre mediálne služby," priblížila hovorkyňa. Oznamovaciu povinnosť si mali splniť do 31. decembra 2022. Ide o subjekty, ktoré doteraz voči rade nemali povinnosti. Náležitosti oznámenia poskytovania sú uvedené na webe rady.

Riaditeľ rady Martin Dorociak tiež upozornil, že neoznámenie poskytovania je spojené s peňažnou sankciou. Podotkol, že cieľom rady nie je pokutovanie, ale prevencia, preto upozorňujú poskytovateľov na potrebu splniť si oznamovaciu povinnosť.

Zmeny sa dotkli podľa jeho slov aj ostatných AVMS, medzi nimi aj webových archívov televízií či sekcií spravodajských portálov s ich vlastnými reláciami. Tieto služby mali doteraz len oznamovaciu povinnosť, ktorú si stačilo splniť v deň spustenia. Po novom na činnosť potrebujú autorizáciu, na jej udelenie má rada 90 dní a treba o ňu požiadať v predstihu.

"Všetky AVSM, ktoré sme evidovali už v zoznamoch Rady pre vysielanie a retransmisiu, sme na zmenu včas upozornili listom, aby sme pomohli predísť nezákonnému konaniu. Poskytovanie AVMS bez autorizácie je totiž zakázané a regulátor zaň môže uložiť sankciu,"
vysvetlil Dorociak.

Zdôraznil, že autorizáciu už potrebujú aj vysielatelia internetových rádií. Zákon totiž podľa jeho slov akékoľvek šírenie programovej služby prostredníctvom internetu považuje za vysielanie prostredníctvom internetu. "Ide o tzv. webcasting, základný spôsob verejného prenosu, na ktorý je nutné udelenie autorizácie vysielania," objasnil. Autorizáciu musia mať subjekty udelenú do 30. júna 2023, preto o ňu musia včas požiadať. "Naproti tomu simulcasting je šírenie programovej služby na internete simultánne s jej bežným vysielaním, príkladom je live vysielanie RTVS na jej webovej stránke. Na simultcasting vysielatelia potrebujú len doložku iného verejného prenosu, tú rada udeľuje k ich autorizácii vysielania," dodal Dorociak s tým, že o ňu musia požiadať najneskôr 90 dní pred plánovaným spustením.

Zmeny sa dotkli aj klasických rádií a televízií. Doterajšie licencie na vysielanie sa nahrádzajú autorizáciami vysielania. Noví vysielatelia už radu žiadajú o ich udelenie, tým starým autorizácie vydá rada do 30. júna, keď zo zákona stratia platnosť licencie vydanej Radou pre vysielanie a retransmisiu. Podčiarkol, že ak by si vysielatelia povinnosť nesplnili, o oprávnenie vysielať by prišli.

Kancelária RpMS o zmenách informovala aj prevádzkovateľov retransmisie. "Všetky dotknuté subjekty sme pri tejto príležitosti zároveň upozornili aj na novú povinnosť zapísať sa v registri partnerov verejného sektora," uzavrel Dorociak.