Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

R.Sulík: Mali by sme nájsť rozumný režim kontrol testov na hraniciach

Na snímke podpredseda vlády a minister hospodárstva SR Richard Sulík (SaS) ukazuje negatívny test počas príchodu na 75. rokovanie vlády SR 10. februára 2021 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

Slovensko by malo naďalej pracovať na sfunkčnení mobilnej aplikácie na monitoring dodržiavania domácej karantény.

Bratislava 10. februára (TASR) - Podpredseda vlády SR a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) je za rozumné sprísnenie opatrení na hraniciach. Súhlasí s odôvodnením, že si to vyžaduje epidemiologická situácia a hrozby šírenia nových mutácií SARS-CoV-2, ktoré sú rezistentnejšie voči vakcínam. Uviedol to pred stredajším rokovaním vlády.

"Mali by sme nájsť rozumný vykonateľný režim kontroly testov na hraniciach," povedal vicepremiér a upozornil, že voľnejší režim na hraniciach sa podpísal pod šírenie druhej vlny pandémie i britskej mutácie. Zdôraznil zároveň, že Slovensko by malo naďalej pracovať na sfunkčnení mobilnej aplikácie na monitoring dodržiavania domácej karantény. Podľa vlastných slov sa na to stále pýta na vláde. "Nemôžeme sa zmieriť s tým, že ju nemáme, jednoducho ju musíme mať," vyhlásil Sulík.



Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS) rozumie otázke o možnom sprísňovaní režimu na hraniciach, poukazuje však na to, že okolité krajiny už tak urobili a výrazne sa tým znížila cezhraničná mobilita. "Takže je tu otázka, či k takémuto kroku máme pristúpiť aj my, a ak áno, je potrebné zvážiť vykonateľnosť takého rozhodnutia," poznamenal. Myslí si, že súčasné opatrenia sú dostatočne tvrdé, otázna je skôr ochota ľudí rešpektovať ich.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO) po utorkovom (9. 2.) zhodnotení epidemiologickej situácie avizoval, že na stredajšom rokovaní vlády bude témou i kontrola a sprísnenie opatrení na hraniciach ako súčasť protipandemických opatrení. Krajčí priznal, že sa situácia na Slovensku mierne zhoršila. Naďalej vážna ostáva v nemocniciach. Denne zomrie pre nový koronavírus okolo 100 ľudí. Reprodukčné číslo je mierne nad hodnotou 1.

V súvislosti s kontrolou na hraniciach si minister financií Eduard Heger (OĽANO) nechá poradiť od ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). "Nie je to jednoduchá vec, ale, na druhej strane, musíme urobiť všetko, aby sme ochránili zdravie občanov," povedal.