Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

RTVS a Český rozhlas chcú rozšíriť rozhlasovú spoluprácu

Na snímke budova RTVS v Mlynskej doline, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Najbližším spoločným projektom oboch inštitúcií bude Vianočný koncert Českého rozhlasu a RTVS, ktorý sa uskutoční v utorok 6. decembra v Havířove.

Bratislava 13. októbra (TASR) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) a Český rozhlas sa dohodli na rozšírení rozhlasovej spolupráce a kultúrnej výmeny. Dohodu o spolupráci podpísali v Olomouci generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a generálny riaditeľ Českého rozhlasu René Zavoral pri príležitosti medzinárodného festivalu rozhlasovej tvorby Prix Bohemia Radio. TASR o tom informoval Stanislav Čačko zo sekcie komunikácie RTVS.

"Český rozhlas je dlhodobo našim najbližším partnerom a s pánom generálnym riaditeľom sme sa dohodli, že pripravíme budúci rok viac programov tak, aby čeština znela na Slovensku a slovenčina v ČR," uviedol Machaj. RTVS a Český rozhlas sa dohodli, že najbližšie tri roky budú ako členovia Európskej vysielacej únie (EBÚ) rozvíjať bilaterálne vzťahy v oblasti rozhlasového vysielania. Zainteresované strany sa podľa Čačka ďalej zaviazali ku každoročnej výmene hudobných telies a interpretov i k usporiadaniu spoločných koncertov v hudobnej dramaturgii programových služieb pre mladých poslucháčov.

"Som presvedčený, že pre slovenských poslucháčov a najmä pre mladšiu generáciu je dôležité počuť v našom vysielaní slovenčinu, pretože história našich krajín i našich inštitúcií je neodmysliteľne spätá. Verím, že naše spoločné kultúrne dedičstvo budeme naďalej rozvíjať aj v budúcom roku, keď Český rozhlas ale aj niekdajší Československý rozhlas oslávi svoje storočné výročie," Zavoral.

Najbližším spoločným projektom oboch inštitúcií bude Vianočný koncert Českého rozhlasu a RTVS, ktorý sa uskutoční v utorok 6. decembra v Havířove.