Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Manažment RTVS zvolal etickú komisiu, aby posúdila reportáž

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Reportážou sa bude zaoberať aj Rada pre vysielanie a retransmisiu.

Bratislava 15. marca (TASR) – Reportážou o úmrtí 38-ročnej učiteľky, ktorá bola dva týždne predtým zaočkovaná vakcínou AstraZeneca, sa v pondelok popoludní bude zaoberať etická komisia RTVS. O jej rokovanie v súvislosti s reportážou požiadalo vedenie verejnoprávneho média, informovala hovorkyňa telerozhlasu Andrea Pivarčiová.

"Na základe záverov poradného orgánu bude manažment situáciu riešiť," uviedla, pričom zdôraznila, že RTVS citlivo vníma spoločenskú diskusiu a rôzne reakcie, ktoré predmetná reportáž vyvolala.

Zároveň uistila, že cieľom spravodajského príspevku nebolo v žiadnom prípade odrádzať verejnosť od očkovania vakcínou AstraZeneca, schválenou Európskou agentúrou pre lieky (EMA). "V reportáži sme odvysielali aj vyjadrenie hovorkyne Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a virológa Borisa Klempu, pričom v úvode reportáže odznelo, že priama súvislosť úmrtia s očkovacou látkou nie je potvrdená," upozornila Pivarčiová. Dodala, že RTVS mrzí, ak príspevok i tak u niektorých divákov vyvolal pochybnosti o bezpečnosti vakcíny.

Reportážou sa bude zaoberať aj Rada pre vysielanie a retransmisiu. Hovorkyňa RVR Ivana Čaučíková v pondelok informovala, že k odvysielanému príspevku dostal regulačný orgán viacero podnetov namietajúcich proti skresľovaniu údajov a vytváraniu klamlivého dojmu.

Záležitosť chce na najbližšom zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá predložiť aj jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO).