Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

RTVS odmieta vyjadrenia poslanca Čekovského, vníma ich ako účelové

Na archívnej snímke predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. Foto: TASR - Jakub Kotian

Čekovský vyhlásil, že stovky možno až tisícky domácností nemajú na nový formát vhodný televízor alebo set-top box.

Bratislava 20. decembra (TASR) - RTVS odmieta vyjadrenia poslanca Národnej rady SR a predsedu parlamentného mediálneho výboru Kristiána Čekovského (OĽANO). Vníma ich ako účelové, načasované vo chvíli, keď odštartovala vysielanie štvrtej televíznej služby Šport. Poslanec upozornil, že RTVS ukončila vysielanie svojich televíznych služieb v staršom kompresnom formáte MPEG-2 a prešla na modernejší systém MPEG-4. Diváci, ktorí vlastnia starší televízny prijímač či set-top box tzv. prvej generácie, tak podľa neho prišli o vysielanie verejnoprávnej televízie.

"Pán Čekovský zneužíva svoje politické postavenie na to, aby umelo vytváral dojem, že k zmene pristupujeme nezodpovedne, nesystematicky a necitlivo. V prvom rade nás mohol, predtým ako zverejnil tieto zavádzajúce tvrdenia, osloviť, aby dostal komplexný prehľad o celej situácii," uviedla hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

RTVS tvrdí, že si uvedomuje, že minoritná časť divákov má prijímač staršieho typu, ktorý podporuje výlučne štandard DVB-T/MPEG-2. "Vo chvíli, keď boli všetky potrebné úkony súvisiace s prípravou novej športovej stanice potvrdené a doladené, RTVS okamžite spustila procesy, aby mohla promptne a odborne práve divákom, ktorých sa zmeny týkajú, poradiť a byť nápomocná pri zaobstarávaní novšieho prijímača alebo set-top boxu," skonštatovala Pivarčiová.

Deklaruje, že v súvislosti s prelaďovaním podnikli sériu komunikačných aktivít, aby divákom dostatočne jasne vysvetlili, prečo k týmto krokom dochádza a v prípade nejasností im promptne pomohli. V prípade problémov sa môžu diváci obrátiť na RTVS napríklad na e-mailovej adrese akonaladit@rtvs.sk a tiež zákazníckej infolinke na telefónnom čísle 18000. Taktiež RTVS v tejto súvislosti oslovila predajcov elektroniky so žiadosťou o spoluprácu, aby sa jednak dostatočne zásobili a aby boli v tejto veci s RTVS súčinní. "Tieto možnosti a informácie sú divákom dostupné v informačnom crowle (tečúci text) v spodnej časti obrazovky i prostredníctvom čítaných oznamov v televízii a rozhlase," poznamenala hovorkyňa.

Čekovský vyhlásil, že stovky možno až tisícky domácností nemajú na nový formát vhodný televízor alebo set-top box. "Kým si nekúpia novú techniku, vianočné vysielanie si nepozrú. Zo strany vedenia RTVS ide o nepochopiteľný a necitlivý krok. K takejto zmene mohli pristúpiť pokojne až po sviatkoch," povedal. Ako tvrdí, kontaktovali ho najmä starší diváci, ktorí majú podľa neho v tomto období obmedzené možnosti, ako sa týmto zmenám prispôsobiť. RTVS informácie o nutnosti výmeny televízorov či set-top boxov starších ako sedem rokov zverejnila podľa neho pred dvoma týždňami, čím občania nedostali dostatok času sa na zmenu pripraviť.