Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

RTVS odvysiela na Dvojke animované filmy z festivalu BAB

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Bližšie informácie o programe sú dostupné na webovej stránke festivalu BAB.

Bratislava 2. októbra (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) ponúkne v televíznom vysielaní Dvojky krátke animované filmy z festivalu Bienále animácie Bratislava (BAB) 2022. Kolekciu súťažných filmov odvysielajú pod názvom BAB v RTVS od 3. do 6. októbra. TASR o tom informoval Stanislav Čačko z RTVS.

"Festival BAB sa v tomto roku bude odohrávať nielen v kinách, ale aj online a tiež na obrazovkách RTVS. Rozmanité animované tituly odvysiela Dvojka v piatich kategóriách," priblížil Čačko.

Kategóriu S venovala televízia najmenším divákom do šiestich rokov. Pre nich si nachystala animované filmy, ako napríklad Marmeláda či Šmolkovia, ktoré im prinesie v pondelok (3. 10.) od 15.15 h na Dvojke. Programy, ako Opičie domino či Papierové lietadlo, určené pre kategóriu M, teda sedem až desaťročné deti, ponúkne Dvojka v televíznom vysielaní v utorok (4. 10.) o 15.20 h.

Kategória L, ktorá bude vysielať napríklad Medvedie objatie či film Kožušina pre deti, od 11 do 14 rokov, príde na rad v stredu (5. 10.) o 15.15 h. V ten istý deň o 23.45 h budú mať možnosť vidieť nové krátke filmy aj diváci starší ako 15 rokov. Vo svojej kategórii XL si môžu pozrieť filmy, ako Dievča vo vode, Slučka, Rubikova kocka, Donna Bella či Nôž. Vo štvrtok (6. 10.) o 15.05 h odvysiela RTVS program pre kategóriu Junior. Pre deti sú nachystané animované filmy Psí gauč, Pán Začiatok, Vojarinka či Život dážďoviek.

Súčasťou 16. ročníka medzinárodného festivalu bude aj kinopremiéra poviedkového filmu RTVS Websterovci vo filme. "BAB prináša na plátna slovenských kín, televíznych obrazoviek a do online priestoru to najlepšie zo sveta animácie. Filmy, ktoré sa počas festivalu premietajú, sú vyberané veľmi precízne a citlivo," uviedol riaditeľ BAB Tomáš Danay. Doplnil, že súťažné i nesúťažné pásma sú zostavované v spolupráci s odborníkmi, ktorí zohľadňujú výtvarnosť, tematiku, ale najmä výpovednú hodnotu filmových diel.

Bližšie informácie o programe sú dostupné na webovej stránke festivalu BAB.