Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

RTVS organizuje 11. ročník bienále Grand Prix Svetozára Stračinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Galakoncert ponúkne výber z diela Obrázky zo Slovenska z dielne majstra Eugena Suchoňa pri príležitosti jubilejného roku 115. výročia jeho narodenia a zároveň 30. výročia úmrtia.

Bratislava 27. marca (TASR) – V priestoroch Slovenského rozhlasu sa v dňoch 28. až 30. marca uskutoční 11. ročník bienále Grand Prix Svetozára Stračinu. Do súťaže prihlásili 32 nahrávok z 12 krajín. Bienále bude uzavreté vo štvrtok 30. marca galakoncertom spojeným s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení. TASR o tom informoval PR manažér Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Filip Púchovský.

"Ambíciou súťaže Grand Prix Svetozára Stračinu je podporovať tvorbu nahrávok tradičného a spracovaného hudobného folklóru, prezentovaných členmi Európskej vysielacej únie, podporovať medzinárodnú výmenu v oblasti hudobného folklóru, podporovať výmenu teoretických, technických a odborných skúseností na medzinárodnej úrovni v oblasti hudobného folklóru," priblížil Púchovský.

Galakoncert ponúkne výber z diela Obrázky zo Slovenska z dielne majstra Eugena Suchoňa pri príležitosti jubilejného roku 115. výročia jeho narodenia a zároveň 30. výročia úmrtia. "Celý cyklus tvorí 22 skladieb usporiadaných do šiestich cyklov. Spojenie Orchestra ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu pod vedením Jána Kružliaka ml. a sláčikovej ľudovej hudby Michala Nogu v hudobných aranžmánoch, vychádzajúcich z tvorby Eugena Suchoňa a starých herných štýlov ľudovej hudby odhalí viaceré kontexty a presahy medzi týmito dvoma hudobnými svetmi," zdôraznil.

Dramaturgiu koncertu doplnia skladby Ilju Zeljenku Musica Slovaca a Omilienci chodia z cyklu Štyria hudci pre sláčikové kvarteto z tvorby Alexandra Moyzesa. Účinkovať budú Orchester ľudových nástrojov Slovenského rozhlasu pod vedením Jána Kružliaka ml., Nogaband a ženská spevácka skupina Ulijanky z Nitry. Priamy prenos galakoncertu budú môcť počúvať poslucháči Rádia Regina.