Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

RTVS pokračuje v nakrúcaní druhej série poviedok Mojepovstanie.sk

Z nakrúcania druhej série poviedok Mojepovstanie.sk Foto: Moje povstanie/Facebook

Máme ambíciu podnietiť záujem mladých o vlastnú históriu a pomôcť budovať základy na vytváranie národnej hrdosti a identity, povedal za producentskú spoločnosť Martin Marko.

Bratislava 16. júla (TASR) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pokračuje v nakrúcaní druhej série filmových poviedok Mojepovstanie.sk. Priblíži tak skutočné príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas Slovenského národného povstania (SNP) v sérii šiestich krátkych filmov. Minisériu odvysiela pri príležitosti 75. výročia SNP v auguste 2019.

"Máme ambíciu podnietiť záujem mladých o vlastnú históriu a pomôcť budovať základy na vytváranie národnej hrdosti a identity. Uvedomujeme si silu a nadčasovosť príbehov Slovenského národného povstania. Aj tentoraz budú spracované modernou formou, jazykom mladých a atraktívnymi výrazovými prostriedkami," povedal za producentskú spoločnosť Martin Marko.

Ako doplnil, sériou by radi jej tvorcovia vyvolali aj medzigeneračnú diskusiu v rodinách, kde sa zachovali autentické príbehy z SNP, keďže je to posledná šanca vypočuť si ich od žijúcich pamätníkov udalostí z rokov 1944 a 1945.

Hlavné postavy stvárnia aj tentoraz známe osobnosti a influenceri oslovujúci mladú generáciu – youtuber Gogo (Daniel Štrauch), Matej 'Sajfa' Cifra, Mária Čírová, Katarína Knechtová, Ego (Michal Straka), ale aj herecké osobnosti, ako Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová a Ján Koleník.