Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RTVS prerokovala 1,8-miliónovú dotáciu na žrebovanie očkovacej prémie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Vytvárame tímy, aby mapovali situáciu v jednotlivých regiónoch, vysvetlil Šulík. Ambíciou je predstaviť skutočné príbehy i bežných ľudí, ktorí sú súčasťou celospoločenskej diskusie o citlivej téme.

Bratislava 4. augusta (TASR) – Rada RTVS na stredajšom mimoriadnom rokovaní prerokovala a zobrala na vedomie zvýšenie rozpočtových zdrojov v rámci zmluvy so štátom o 1,8 milióna eur. Príspevok je určený na výrobu série žrebovaní očkovacej prémie s názvom Byť zdravý je výhra, ktorá odštartuje 15. augusta. Podľa vedenia RTVS nemá ísť len o zábavnú šou, ale aj program s edukatívnym a diskusným kontextom.

Riaditeľ sekcie televíznych programových služieb Anton Šulík konkretizoval, že v sérii odvysiela RTVS 12 veľkých galaprogramov v 55-minútovom formáte, ktoré budú mať miesto v nedeľu od 15. augusta do 31. októbra v hlavnom večernom vysielacom čase po spravodajskom bloku. "Bude to kontaktná relácia, chceme, aby výhercovia prezradili svoje dôvody, prečo sa nechali zaočkovať a mohli byť možno aj motivátormi pre tých, ktorí nad očkovaním váhajú," uviedol Šulík, zdôrazňujúc, že relácia má vytvoriť priestor pre ľudí, "aby mali šancu premýšľať, či sa nechajú zaočkovať". V relácii budú osobnosti, podľa Šulíka neopozerané tváre, reprezentujúce jednotlivé kraje a regióny Slovenska a vždy aj hudobný hosť. "Začíname so skupinou Vidiek," avizoval Šulík. RTVS chce podľa jeho slov aj mapovať to, na čo výhercovia použijú, respektíve k čomu pomohli peniaze z výhry.

Edukačnú rovinu majú mať podľa Šulíka aj minútové formáty počas pracovných dní, v rámci ktorých sa budú žrebovať výhercovia základných výhier. "Vytvárame tímy, aby mapovali situáciu v jednotlivých regiónoch," vysvetlil. Ambíciou je predstaviť skutočné príbehy i bežných ľudí, ktorí sú súčasťou celospoločenskej diskusie o citlivej téme.

Predseda Rady RTVS Igor Gallo upozornil, že pôjde o zrejme najnáročnejší programový cyklus. Vysvetlil to polarizáciou, ktorú v spoločnosti vytvára už samotné očkovanie. Navrhol preto, aby vysielanie monitorovala a vyhodnocovala rada v dvojtýždňovej periodicite. Obavy z možných negatívnych reakcií vyslovili aj ďalší členovia rady, upozornili pritom na to, že RTVS je verejnoprávnou službou pre zaočkovaných i nezaočkovaných.

Ministerstvo financií SR spustilo v nedeľu (1. 8.) stránku www.bytzdravyjevyhra.sk, na ktorej sa môžu zaregistrovať záujemcovia o očkovaciu prémiu alebo sprostredkovateľský bonus v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Odmeny majú motivovať ľudí k očkovaniu. Žrebovať sa začne 15. augusta. Celkovo sa podľa ministra financií SR Igora Matoviča (OĽANO) rozdelí 110.000 cien za 12 týždňov. Dodal, že ceny na prémiu dosiahnu dokopy približne 21 miliónov eur.

Každý pracovný deň o 18.50 h zverejní RTVS na Jednotke mená vyžrebovaných základných výhier 20-krát po 1000 eur a štandardných výhier päťkrát po 10.000 eur. Žrebovanie výhercov automatickej výhry päťkrát po 1000 eur, ktorí budú mať šancu vyhrať aj prémiovú výhru 100.000 eur, odvysiela televízia naživo každú nedeľu večer na Jednotke. Ak chcú ľudia zabojovať o prémiovú výhru, budú musieť do 20 sekúnd od zazvonenia zdvihnúť telefón a počas hovoru na výzvu moderátora povedať heslo vyobrazené počas vysielania na obrazovke.

Dodatok k zmluve so zvýšením prostriedkov bol zverejnený v Centrálnom registri zmlúv v piatok 30. júla.