Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

RTVS prinesie v novom seriáli zabudnuté priemyselné mestá na Slovensku

Z natáčania dokumentárneho seriálu RTVS Tiene ruín. Foto: RTVS

Banskobystrické štúdio RTVS pripravilo dokumentárny seriál, v ktorom sa venuje siedmim rôznym miestam a pamiatkam, ktoré zanechali v hospodárstve výraznú stopu, uviedla PR manažérka RTVS Turnerová.

Bratislava 28. januára (TASR) - RTVS prinesie príbehy zabudnutých priemyselných miest na Slovensku v novom dokumentárnom seriáli Tiene ruín. TASR o tom informovala PR manažérka RTVS Silvia Turnerová.

Banskobystrické štúdio RTVS pripravilo dokumentárny seriál, v ktorom sa venuje siedmim rôznym miestam a pamiatkam, ktoré zanechali v slovenskom hospodárstve výraznú stopu, uviedla Turnerová.

„Sme radi, že v unikátnej dokumentárnej sérii RTVS môžeme priblížiť príbehy známych aj menej známych miest, na ktoré bol kedysi náš slovenský, československý, alebo dokonca uhorský priemysel pyšný, a v súčasnosti z nich zväčša zostali len spustnuté objekty,“ uviedol riaditeľ Štúdia RTVS Banská Bystrica Miroslav Debnár. Priblížil, že v dokumentoch stavajú do kontrastu "niekdajšiu slávu podnikov a hodnotu industriálnej architektúry a dnešné chátrajúce „strašiaky“ miest a obcí".

Turnerová priblížila, že v prvej časti dokumentu, v sobotu 1. februára na Dvojke, RTVS odvysiela príbeh Medeného hámra v Banskej Bystrici. V ďalších častiach tvorcovia divákom ukážu sklárne v Utekáči, textilku v Ružomberku, staré železiarne v Krompachoch, azbestovocementové závody v Púchove, trnavský cukrovar a vodný mlyn v Predajnej.