Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

RTVS pripravila pri príležitosti Dňa Rusínov koncert

Na archívnej snímke zo 4. augusta 2015 členovia bratislavského rusínskeho folklórneho súboru Ruthenia počas vystúpenia na 8. ročníku festivalu Menšinové kultúrne leto na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR/Andrej Galica

RTVS si Deň Rusínov pripomína vo svojom vysielaní pravidelne od roku 2015 mimoriadnym programom.

Bratislava 8. júna (TASR) – Košická redakcia národnostného vysielania Rádia Patria pripravila pri príležitosti Dňa Rusínov koncert venovaný rusínskej speváčke Márii Čokynovej pôvodom z Uble (okres Snina). Okrem spevu tradičných ľudových rusínskych piesní sa venovala zberateľskej činnosti a tiež autorskej tvorbe. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

Záznam koncertu odvysiela Rádio Regina na Deň Rusínov 12. júna o 20.00 h. Koncert sa uskutoční 8. júna vo Veľkom štúdiu RTVS na Moyzesovej ulici v Košiciach. "Jej najznámejšie piesne prídu zaspievať Natália Padová Petrašovská, Michaela Vasilenková a Mária Mamrillová. Na svoju rodáčku bude spomínať aj starostka obce Ubľa Nadežda Sirková či ďalší známi interpreti rusínskej ľudovej piesne," priblížil Čačko. Ako sprievodná kapela bude účinkovať kapela Fajta. Moderátorom bude Štefan Štec.

RTVS si Deň Rusínov pripomína vo svojom vysielaní pravidelne od roku 2015 mimoriadnym programom. "Pri príležitosti Dňa Rusínov sa uskutoční tiež verejná nahrávka relácie Beseda s NEV 17. júna v Múzeu moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach," dodal Čačko.