Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

RTVS pripravila špeciálny večer na tému koronavírus

Na archívnej snímke nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Foto: TASR – Michal Svítok

Jeho súčasťou bude aj premiéra poľsko-britského investigatívneho dokumentu COVID 19: Svet v ohrození.

Bratislava 18. novembra (TASR) - RTVS pripravila pre divákov špeciálny večer na tému nový koronavírus. Na súvislosti a pozadie pandémie sa bude orientovať vo večernom vysielaní Dvojky vo štvrtok (19. 11.). Odvysiela špeciálnu časť medicínskeho doku seriálu Moja diagnóza, vedeckú talkshow Experiment špeciál a v premiére aj poľsko-britský investigatívny dokument COVID 19: Svet v ohrození. TASR o tom informoval PR manažér Stanislav Čačko.

Dodal, že medicínsky dokumentárny seriál Moja diagnóza s podtitulom Moja druhá vlna sa bude venovať téme onkologickej starostlivosti v čase koronakrízy: "S kamerou sa v špeciálnom vydaní pozrieme na naše najvyššie špecializované onkologické pracovisko, Národný onkologický ústav, ktorý neprestal poskytovať špecializovanú starostlivosť počas prvej ani druhej vlny. Hlavnou hrdinkou príbehu bude známa maliarka Katka Olíková, ktorú k maľovaniu priviedla práve zákerná diagnóza."

Talkshow o vede s Gregorom Marešom Experiment špeciál: Koronavírus prinesie Dvojka mimoriadne naživo. Divákom priblíži vedecký pohľad na budúcnosť pandémie a poodhalí aj vývoj slovenských testov na nový koronavírus. Pozvanie do relácie prijali matematik Richard Kollár, virológ Boris Klempa a molekulárny biológ Peter Celec. Diskutovať budú o dlhodobej vízii boja s pandémiou, o význame a vývoji rôznych typov testov a vakcíne, spomínať sa bude aj celoplošné testovanie a jeho význam.

Na divákov čaká aj premiéra poľsko-britského dokumentu COVID 19: Svet v ohrození. Tím investigatívnych reportérov prináša doposiaľ nepublikované zábery, napríklad aj z mobilných telefónov obyvateľov mesta Wu-chan, odkiaľ sa vírus mal rozšíriť. Ako sa nákaza dostávala do celého sveta a akým spôsobom sa prejavila v rôznych krajinách a na rôznych kontinentoch? Ako sa s ochorením COVID-19 vyrovnávali Čína, USA, Latinská Amerika či Taliansko? Aj o tom rozpráva dokument, ktorý nedávno priniesol na obrazovky Discovery Channel.

Tematický večer zavŕši premiérová časť série GEN.sk, v profilovom dokumente predstaví vedca Pavla Čekana.