Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RTVS pristupuje k modernizácii terestrickej distribúcie

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Ukončenie SD MPEG-2 vysielania je podľa Pivarčiovej nevyhnutné pre efektívnejšie využitie kapacity verejnoprávneho multiplexu. Umožňuje tak RTVS zaradiť novú programovú službu.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) pristupuje k modernizácii terestrickej distribúcie. Ľudí preto žiada, aby si svoje staršie zariadenia vymenili. Informovala o tom hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová.

RTVS ukončí 13. decembra vysielanie svojich televíznych programových služieb v pozemnej, terestrickej distribúcii vo formáte MPEG-2. Po tomto termíne skončí v ponuke verejnoprávneho multiplexu Jednotka SD a programové služby Dvojka SD a Trojka SD sa budú šíriť ďalej už len v efektívnejšom kompresnom formáte MPEG-4, hovorí Pivarčiová.

Vypnutie MPEG-2 distribúcie televíznych okruhov v pozemnom vysielaní sa dotkne najmä majiteľov televíznych prijímačov a set-top boxov prvej generácie. "Diváci RTVS, ktorí na sledovanie programov využívajú prijímač, ktorý podporuje výlučne štandard vysielania DVB-T/MPEG-2, respektíve používajú na sledovanie televízor alebo set-top box starší odhadom viac ako šesť až sedem rokov, môžu z dôvodu týchto technologických inovácií o vysielanie svojich obľúbených programov prísť," vysvetlila Pivarčiová.

Ukončenie SD MPEG-2 vysielania je podľa Pivarčiovej nevyhnutné pre efektívnejšie využitie kapacity verejnoprávneho multiplexu. Umožňuje tak RTVS zaradiť novú programovú službu.

"V snahe o skvalitnenie nášho televízneho vysielania prosíme divákov pozemného vysielania, ktorí používajú spomínané staršie typy zariadení, aby si pred 13. decembrom zaobstarali odporúčaný typ televízneho prijímača, respektíve set-top boxu, vďaka ktorému budú môcť vysielanie RTVS sledovať," povedal riaditeľ sekcie techniky RTVS Roman Skřivánek.