Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

RTVS uvedie na obrazovky oceňovaný film Šarlatán

Na archívnej snímke zľava slovenský herec Juraj Loj a režisérka Agnieszka Holland pózujú fotografom pred projekciou slovenského životopisného filmu Šarlatán na 70. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Berlinale v nemeckej metropole Berlíne 27. februára 2020. Foto: TASR/AP

Film bol vyrobený v koprodukcii RTVS. Jednu z postáv stvárnil slovenský herec Juraj Loj.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Európskou filmovou cenou i viacnásobným Českým levom ocenený film Šarlatán spestrí televízny program počas prvého víkendu roka 2022. Životopisný príbeh liečiteľa Jana Mikoláška, ktorý bol nominovaný i na Oscara, uvedie v nedeľu 2. januára večer RTVS.

Vo filme, ktorý režírovala Agnieszka Holland, sa v hlavnej úlohe predstavil český herec Ivan Trojan. Za svoj výkon získal Českého leva. Cenu Českej filmovej a televíznej akadémie priniesol Šarlatán tiež Agnieszke Holland za najlepšiu réžiu, Martinovi Štrbovi za najlepšiu kameru a Radimovi Hladíkovi za najlepší zvuk. Agnieszka Holland získala za svoju réžiu aj ocenenie European Film Award.

Film bol vyrobený v koprodukcii RTVS. Jednu z postáv (Mikoláškovho asistenta) stvárnil slovenský herec Juraj Loj.

Svetovú premiéru mal Šarlatán vo februári 2020 na filmovom festivale v Berlíne a slovenskú v auguste 2020. Odvtedy ho uviedli v USA, Francúzsku, Taliansku, Španielsku, Nemecku, Austrálii, Turecku, Južnej Kórei či dokonca Južnej Amerike.