Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

RTVS si na Veľký piatok pripomenie aj výročie úmrtia Jána Pavla II.

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Diváci uvidia v premiére i šesťdielny dokumentárny seriál Anjeli v pekle - Misia Krčméry o misijných projektoch slovenského vedca a odborníka na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho.

Bratislava 16. marca (TASR) - RTVS ponúkne počas Veľkej noci program reflektujúci silný náboženský charakter týchto sviatkov, prinesie aj dokumenty, zábavné programy a rozprávky pre najmenších. TASR o tom informoval PR manažér Filip Púchovský.

Televízna Jednotka odvysiela na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, služby Božie z Nového Mesta nad Váhom. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie v priamom prenose slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a následne tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi.

Verejnoprávna televízia si na Veľký piatok zároveň pripomenie výročie úmrtia Jána Pavla II. prostredníctvom štvordielneho poľsko-talianskeho životopisného filmu Karol – človek, ktorý sa stal pápežom. Podvečer si diváci Jednotky môžu pozrieť americký historický film Syn Boží.

Téma Veľkej noci bude rezonovať aj v diskusnej relácii Silná zostava, v ktorej bude moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová na Zelený štvrtok hľadať so svojimi hostkami odpovede na otázky, či majú veľkonočné tradície ešte svoj význam a v čom je hĺbka Veľkej noci.

Diváci uvidia v premiére i šesťdielny dokumentárny seriál Anjeli v pekle - Misia Krčméry o misijných projektoch slovenského vedca a odborníka na tropickú medicínu Vladimíra Krčméryho.

Vo veľkonočnom programe figuruje množstvo rozprávok, filmov, seriálov a zábavných programov. Nechýba napríklad štvordielne spracovanie románu Alexandra Dumasa Gróf Monte Cristo v hlavnej úlohe s Gérardom Depardieu, novšie spracovanie dobrodružného filmu Hrbáč či americký dobrodružný film, v hlavnej úlohe s Kevinom Costnerom, Robin Hood - Kráľ zbojníkov.

V hlavnom vysielacom čase a neskoro večer nebudú divákom chýbať zábavné programy. V nedeľu večer Jednotka odštartuje nový seriál Made in Italy v dvoch častiach za sebou. Na Veľkonočný pondelok je v ponuke film Kone na betóne a záznam hudobno-tanečnej divadelnej show The Duchon’s, ktorá vzdáva poctu hudobnej legende Karolovi Duchoňovi.

Veľkonočné vysielanie na Dvojke sa začne 1. apríla na Zelený štvrtok a sviatky uzatvorí v utorok 6. apríla. Sviatočnú atmosféru navodia zvykoslovné a duchovné programy, výpravné dokumenty o umení, histórii a architektúre, prírodopisné dokumenty a nebude chýbať ani televízna a filmová klasika či hudobné programy. Veľkú časť vysielania bude tvoriť športový obsah - priame prenosy z hokejovej Tipos-ligy zo štvrťfinálových zápasov play-off či priamy prenos z cyklistických pretekov Okolo Flámska s účasťou Petra Sagana.

Tretí televízny okruh ponúkne aj vo veľkonočnom týždni to najhodnotnejšie z archívnych fondov - dokumentárne filmy či filmárske zamyslenia, filmy o folklórnych tradíciách i dramatické diela.