Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

RTVS si pripomenie zosnulého básnika Dezidera Bangu vo vysielaní

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Banga je autorom básnických zbierok Záružlie a lekno, Rozhovory s nocou, Modrá búrka, Horiaca višňa, Slnečný vánok, Agáty neumierajú.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Zosnulého básnika, zberateľa a prekladateľa rómskej poézie a ľudových rozprávok Dezidera Bangu si RTVS pripomenie vo vysielaní v utorok 29. novembra o 9.55 h na Dvojke rozprávkou Čierny vlas. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Ako pripomenul, spisovateľ bol tiež dramaturgom literárnej redakcie televízneho štúdia v Košiciach. Zomrel 23. novembra.

Dezider Banga sa narodil 24. augusta 1939 v Hradišti. Do strednej školy chodil v Uhorskom neďaleko Poltára. Učiteľské vzdelanie získal na Pedagogickej škole v Krupine. Potom študoval slovenčinu a dejepis na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. Po skončení vysokoškolských štúdií šesť rokov pôsobil ako stredoškolský profesor na gymnáziu v Trebišove a desať rokov ako dramaturg Literárnej redakcie Slovenskej televízie v Košiciach.

V roku 1979 odišiel do Bratislavy a stal sa redaktorom, od roku 1986 šéfredaktorom spoločenského mesačníka Nová cesta, kde pôsobil až do zániku periodika v roku 1990. Potom bol predsedom občianskeho združenia Romani kultura a šéfredaktorom kultúrno-spoločenského mesačníka Roma a detského časopisu Luluďi. Je autorom básnických zbierok Záružlie a lekno, Rozhovory s nocou, Modrá búrka, Horiaca višňa, Slnečný vánok, Agáty neumierajú. Pre deti a mládež napísal knihy Romano hangoro (rómsky šlabikár) alebo Maľovaná rómčina.