Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

RTVS si vo vysielaní pripomenie Pamätný deň rómskeho holokaustu

Ilustračné foto. Foto: TASR – Michal Svítok

Počas víkendu odvysiela Rádio Regina Východ tiež reprízu rómskej a slovenskej rozprávky Ako sa narodili husle.

Bratislava 29. júla (TASR) – Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) si počas posledného júlového víkendu vo svojom vysielaní pripomenie obete Rómov počas druhej svetovej vojny a tragickú likvidáciu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau z 2. augusta 1944. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Stanislav Čačko.

"V rámci vysielania prinesie Rádio Regina Východ v sobotu 30. júla dvojhodinový výber rozhovorov a ukážok z literatúry o holokauste Rómov," priblížil. Ďalej informoval, že v nedeľu 31. júla prinesie Rádio Regina Východ hodinovú reláciu Džanes, kaj džives?/Vieš, kde žiješ? "Poukazujeme v nej na priamu súvislosť medzi anticiganizmom a desaťročiami, počas ktorých bol rómsky holokaust pre spoločnosť tabu," zdôraznil Čačko.

Počas víkendu odvysiela Rádio Regina Východ tiež reprízu rómskej a slovenskej rozprávky Ako sa narodili husle, verejnej nahrávky koncertu detského speváckeho zboru z Luníka IX Deviatkakhere čhave a zoskupenia Mário Richter trio.

Pamätný deň rómskeho holokaustu vyhlásil v roku 2015 Európsky parlament ako spomienku na obete Rómov počas druhej svetovej vojny a tragickú likvidáciu koncentračného tábora Auschwitz-Birkenau z 2. augusta 1944. V plynových komorách bolo pri nej zavraždených takmer 3000 rómskych mužov a žien, seniorov a detí. Počas druhej svetovej vojny dochádzalo k prenasledovaniu a vraždeniu Rómov aj na území dnešného Slovenska.