Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

RTVS tvrdenia Čekovského k reportáži o očkovaní považuje za nekorektné

Na snímke predseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

RTVS opätovne poznamenala, že zámerom reportáže nebolo v žiadnom prípade vyvolať pochybnosti o bezpečnosti vakcíny.

Bratislava 24. marca (TASR) - Tvrdenia predsedu mediálneho výboru parlamentu Kristiána Čekovského (OĽANO) na margo reportáže o očkovaní vakcínou od AstraZeneca považuje RTVS za nekorektné a za neustále znevažovanie práce redaktorov spravodajstva RTVS. Ubezpečuje, že k vzniknutej situácii sa postavila zodpovedne a s absolútnou vážnosťou a boli vyvodené adekvátne dôsledky. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Andrea Pivarčiová. Poslanci výboru vo svojom stredajšom uznesení skonštatovali, že odvysielanie zavádzajúcej reportáže ohrozilo vakcinačný program a naštrbilo dôveru verejnosti v očkovanie.

"Uvedomujeme si, že RTVS ako verejnoprávne médium má veľkú zodpovednosť voči divákom a poslucháčom a zároveň sme si vedomí aj svojho pochybenia. Je však dôležité postaviť sa k prípadným pochybeniam zodpovedne, a tak sme konali aj v tomto prípade. K situácii sme sa postavili zodpovedne s absolútnou vážnosťou," zdôraznila Pivarčiová. Pripomenula, že na základe záverov Etickej komisie vyvodili adekvátne dôsledky a RTVS urobí všetko pre to, aby sa v budúcnosti takýmto pochybeniam predišlo.

RTVS opätovne poznamenala, že zámerom reportáže nebolo v žiadnom prípade vyvolať pochybnosti o bezpečnosti vakcíny, označenie reportáže ako "manipulatívnej" považuje za nekorektné. Ostro sa ohradzuje aj voči tvrdeniam, že v reportáži boli zmanipulované vyjadrenia nebohej učiteľky. RTVS argumentuje tým, že skrátenie citácie pri jej opakovanom používaní v rámci reportáží bežným novinárskym štandardom. Pôvodný význam citácie aj po jej skrátení poľa RTVS zachovaný bol. RTVS zároveň pripomína, že sa téme vakcinácie, odbúravaniu nedôvery verejnosti a vyvracaniu nepravdivých a zavádzajúcich informácií v súvislosti s očkovaním proti ochoreniu COVID-19 venuje dlhodobo.

Mediálny výbor parlamentu sa v stredu zaoberal predmetnou reportážou RTVS, ktorá spojila úmrtie 38-ročnej ženy z Vranova nad Topľou s očkovaním vakcínou od AstraZeneca. V jeho uznesení sa konštatuje, že odvysielanie zavádzajúcej reportáže ohrozilo vakcinačný program a naštrbilo dôveru verejnosti v očkovanie. Za hlavné problémy reportáže považuje výbor zmanipulované vyjadrenie učiteľky, emotívne spracovanie a navodenie súvislosti úmrtia s očkovaním. Za závažné zlyhanie označuje výbor aj konflikt záujmov redaktorky. Predseda výboru pre kultúru a médiá tiež podal v tejto súvislosti sťažnosť na Radu RTVS, ktorá by sa týmto prípadom mala zaoberať už vo štvrtok (25. 3.).

Na odvysielanú reportáž reagovalo kriticky viacero inštitúcií, napríklad Ministerstvo zdravotníctva SR, Štátny ústav pre kontrolu liečiv či Úrad verejného zdravotníctva SR.