Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

RTVS v hodnotení roka 2021 zdôrazňuje podiel na trhu i hospodárenie

Na archívnej snímke z 16. júla 2020 nápis na budove RTVS v Mlynskej doline. Bratislava. Foto: TASR – Michal Svítok

Na vlastných výnosoch vo výške 4,94 milióna eur sa najvýraznejšou mierou podieľali výnosy z úhrad za služby verejnosti. Tie dosiahli o 2,59 milióna eur vyššie plnenie oproti rozpočtu na rok 2021.

Bratislava 9. júna (TASR) - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) dosiahla v roku 2021 sumárnym podielom na trhu (15,1 percenta) najlepší výsledok televíznej sekcie za ostatných 11 rokov, v prípade najsledovanejšieho času za ostatných 12 rokov. Vyplýva to z Výročnej správy o činnosti a hospodárení RTVS za rok 2021, ktorú vo štvrtok prerokoval a vzal na vedomie Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Členovia parlamentného výboru sa zaujímali o multimodálne vysielanie, rozvoj internej výroby relácií, ale i nákup športových licencií a národnostné vysielanie.

Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník na rokovaní okrem posilnenia postavenia na televíznom trhu zdôraznil aj stabilnú dôveru verejnosti v spravodajstvo verejnoprávneho média prezentovanú v prieskumoch či potvrdenie záujmu detského diváka o vysielanie RTVS. "V prípade rozhlasového vysielania si týždenne niektoré zo šiestich v národnom prieskume monitorovaných rádií zapne viac ako 1,6 milióna poslucháčov, denne takmer 900.000 poslucháčov s podielom na trhu viac ako 26,6 percenta," dodal.

Pri bilancii ekonomických ukazovateľov Rezník pripomenul, že náklady RTVS v roku 2021 dosiahli výšku 136.275.520 eur a výnosy 137.239.842 eur. "Hospodárenie RTVS za rok 2021 bolo ukončené účtovným ziskom vo výške 964.322 eur," dodal Rezník. Za hlavný faktor lepšieho hospodárenia RTVS v porovnaní s plánovaným rozpočtom označil predovšetkým nižšie výrobné a režijné náklady a vyššie vlastné výnosy.

Na vlastných výnosoch vo výške 4,94 milióna eur sa najvýraznejšou mierou podieľali výnosy z úhrad za služby verejnosti. Tie dosiahli o 2,59 milióna eur vyššie plnenie oproti rozpočtu na rok 2021, zásluhu na tom majú najmä výnosy za staré dlhy, ktoré predstavovali výšku 7,46 milióna eur. "Ide o najvyšší výnos za celé obdobie existencie RTVS," zdôraznil Rezník. Upozornil aj na vyššie výnosy z reklamy, ktoré predstavovali nárast o 1,90 milióna eur v porovnaní s rozpočtom na rok 2021.

Podpredsedníčka výboru Jana Žitňanská (Za ľudí) sa zaujímala o služby titulkovania a komentovania pre ľudí so zvukovým a zrakovým postihnutím, výhrady mala k forme správy o činnosti Rady RTVS, ktorú na jej podnet nechal výbor prepracovať.

Členka Monika Kozelová (OĽANO) ocenila výraznejší podiel internej výroby, ktorá šetrí náklady. "Kapacity v RTVS na to určite sú, možno by som im dala ešte väčší priestor," uviedla. Zaujímala sa aj o vysielacie práva pre atraktívne športové podujatia.

Predseda výboru Kristián Čekovský (OĽANO) priamo vyslovil obavu o naplnenie programu ŠPORT. "Ubezpečujem, že v RTVS má dostatok kvalitných športových licencií na najbližšie roky, všetky ciele, ktoré sme si dali, zatiaľ plníme," uviedol k tejto téme Rezník a upozornil aj na jedinečné projekty RTVS, ktoré propagujú domáce palubovkové športy či nižšie amatérske futbalové súťaže.

Overovateľka mediálneho výboru Jarmila Vaňová (OĽANO) upriamila pozornosť na používanie rómskeho jazyka pri národnostnom vysielaní, apelovala na zvýšenie čistoty rómčiny vo vysielaní.