Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

RTVS oslávi výročie Nežnej revolúcie tematickým vysielaním

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Dvojka si novembrové udalosti pripomenie v utorok večer premiérovou reláciou Večera s Havranom, ktorá sa bude venovať téme Politici: Láska a nenávisť.

Bratislava 16. novembra (TASR) – Pri príležitosti 32. výročia Nežnej revolúcie pripravil Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) tematické televízne aj rozhlasové vysielanie počas niekoľkých dní. Na televíznom okruhu odvysiela už v utorok priamy prenos galavečera November 1989 - 2021. "Divákom sa z historickej budovy Slovenského národného divadla prihovorí aj predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) a večerom ich bude sprevádzať herec Martin Huba," TASR informoval PR manažér Filip Púchovský.

Televízna Jednotka odvysiela v stredu (17. 11.) o 20.30 h premiéru filmu Služobníci s príbehom odohrávajúcim sa v roku 1980 v bývalom Československu, keď komunistický režim, ktorý občanom upieral základné slobody, sa snažil podmaniť si aj cirkev. O 22.00 h si diváci môžu pozrieť film Muzika, počas ďalších dní snímky Pupendo (18. 11.), 1989 - čas zmeny (25. 11.) a Dubček - krátka jar, dlhá zima (26. 11.).

Dvojka si novembrové udalosti pripomenie v utorok večer premiérovou reláciou Večera s Havranom, ktorá sa bude venovať téme Politici: Láska a nenávisť. Štátny sviatok prinesie tematické vysielanie, v ktorom figuruje okrem iného aj dokument Nežný revolucionár, približujúci život herca Petra Raševa, literárno-hudobné pásmo s Karlom Krylom Slovíčka či dokumentárny film Nežná '89. V popoludňajšom vysielaní si diváci môžu pozrieť aj film Fair play, príbeh o mladej atlétke, ktorá sa v normalizačnom Československu dostane do štátom riadeného dopingového programu. Priamy prenos z odovzdávania Cien Pamäti národa odvysiela o 20.00 h. Diskusná relácia Do kríža bude o nerealizovaných scenároch Novembra '89.

Tretí televízny okruh si pripomenie udalosti zo 17. novembra 1989 cyklom dokumentov režiséra Gejzu Kendyho Tie dni, diváci sa tak cez autentické zábery vrátia k štrajku študentov v Prahe, vzniku Verejnosti proti násiliu, pádu totalitného režimu i k vzniku Vlády národného porozumenia.

Rozhlasové vysielanie prinesie v stredu ráno po 8.00 h aj rozhovory Romana Bomboša s predstaviteľmi 17. novembra 1989, ďalšími hosťami Rádia Slovensko budú historička Vlasta Jaksicsová, prognostik Pavol Kárász, líder českých študentov Jan Bubeník a lídri slovenského študentského hnutia z Novembra '89. K novembrovému výročiu sa vrátia aj Kontakty večer po 20.00 h, v ktorých sa Eva Sládková bude venovať budovaniu pamäti národa s predstaviteľmi o. z. Post Bellum a Ústavu pamäti národa.

Rádio Devín sa bude venovať téme výročia Nežnej revolúcie v rámci prúdového vysielania a večer uvedie premiéru jednej z častí dramatického seriálu Milenium, ktorý je pokračovaním dramatických seriálov Čakanie na Nežnú a Dozvuky Nežnej, konkrétne rozhlasovú hru Daniely Kapitáňovej 333.