Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Máte radi seriály? RTVS začne vysielať novinku ŠTB: Prísne tajné

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Realizácie a rekonštrukcie prípadov, ktoré sú v dokumentárnom seriáli rozoberané, sa opierajú o fakty expertnej česko-slovenskej skupiny historikov.

Bratislava 23. augusta (TASR) - RTVS začne vysielať nový dokumentárny seriál o ŠTB. Jeho názov je ŠTB: Prísne tajné a ide o prvé komplexné audiovizuálne dielo zaoberajúce sa pôsobením ŠTB na Slovensku, ktoré vzniklo pod dohľadom veľkej skupiny expertov. Dokumentárnu sériu RTVS uvedie v stredu 7. septembra na Jednotke o 22.05 h. TASR o tom informoval Stanislav Čačko zo sekcie komunikácie RTVS.

Dokumentárny seriál vznikal niekoľko rokov prostredníctvom spolupráce produkčnej spoločnosti B Production, RTVS, Českej televízie a s podporou Audiovizuálneho fondu. Jednotlivé epizódy skúmajú mechanizmy fungovania ŠTB od jej vzniku v roku 1945 až po jej zánik v roku 1990.

"Dokumentárnu sériu ŠTB: Prísne tajné sme vytvorili preto, aby sme prvýkrát priniesli komplexný audiovizuálny pohľad do našej temnej minulosti. Viac ako štyri desaťročia komunistický režim potláčal ľudské práva a slobody a Štátna bezpečnosť bola po celý čas jeho vernou slúžkou," uviedol producent a autor námetu Tibor Búza. Je presvedčený, že len pravdivé informácie o našej minulosti môžu slovenskú spoločnosť posunúť a poučiť ju do budúcnosti.

Realizácie a rekonštrukcie prípadov, ktoré sú v dokumentárnom seriáli rozoberané, sa opierajú o fakty expertnej česko-slovenskej skupiny historikov. Ich koordinátorom bol filozof Fedor Blaščák, ktorý je zároveň odborným garantom projektu a s Tiborom Búzom aj autorom námetu.