Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Ruská strana súhlasí so zverejnením zmluvy o nákupe vakcíny Sputnik V

Na archívnej snímke ruské vakcíny Sputnik V. Foto: TASR - Milan Kapusta

O súhlase so zverejnením hovorí aj šéf rezortu financií.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Ruská strana má súhlasiť so zverejnením zmluvy so Slovenskom o nákupe vakcín Sputnik V. Uvádza to používateľský účet vakcíny Sputnik V na Twitteri. Odvoláva sa naň aj minister financií Igor Matovič (OĽANO) vo svojom statuse na sociálnej sieti.

"Nenamietame proti tomu, aby Slovensko zverejnilo zmluvu na Sputnik V. Zmluva so spoločnosťou Pfizer by mala byť takisto zverejnená a porovnaná," uvádza používateľský účet ruskej vakcíny. Poznamenáva zároveň, že na základe údajov priamo z očkovania Maďarsko oznámilo, že Sputnik V dosahuje lepšie výsledky ako Pfizer.

O súhlase so zverejnením hovorí aj šéf rezortu financií. "Práve som dostal link na Twitter Sputnik V, kde ruská strana zverejnila, že nemajú žiadny problém so zverejnením zmluvy uzavretej so Slovenskom. S dôvetkom, že Maďari zverejnili, že zatiaľ najlepšie výsledky majú z očkovania Sputnikom," približuje Matovič. Verí, že aj výrobcovia iných vakcín udelia Slovensku súhlas zverejniť zmluvy, to by bolo podľa neho "úplne fér". "Tým dupľom, že podľa zverejnených informácií sú kontrakty na iné vakcíny pre krajiny výrazne nevýhodnejšie," dodal Matovič.



Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR oficiálnu informáciu zatiaľ nemá. "Ministerstvo v tejto chvíli oficiálnou informáciou nedisponuje," uviedla pre TASR hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Zmluvu týkajúcu sa vakcíny Sputnik V minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský zverejní podľa nej až po oficiálnom súhlase ruskej strany. Eliášová podotkla, že k požiadavke na zverejnenie zmluvy s inou farmaceutickou firmou sa ministerstvo vyjadrí budúci týždeň po dôkladnej analýze.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v piatok (23. 4.) novinárom potvrdil, že zmluvu o nákupe vakcín Sputnik V zverejní ministerstvo zdravotníctva, aj keby ruská strana so zverejnením nesúhlasila. "Zmluvu zverejníme, ďalšie informácie budú známe po stanovisku ruskej strany," uviedol Lengvarský.

O potrebe zverejnenia zmluvy hovorí prezidentka SR Zuzana Čaputová, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) aj opozícia. Šéfka rezortu justície upozornila, že zverejnenie povinne zverejňovanej zmluvy je podmienkou nadobudnutia jej účinnosti.

Vakcíny Sputnik V sú podľa ministerstva zdravotníctva naďalej v skladoch v Šarišských Michaľanoch. V Maďarsku analyzujú 46 ampuliek tejto vakcíny.