Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Rusko ocenilo sedem Slovákov, medzi nimi aj Jána Čarnogurského

Ján Čarnogurský. Foto: TASR - Michal Svítok

Slávnostné ocenenie občanov SR sa uskutočnilo v Ruskom centre vedy a kultúry v Bratislave.


Bratislava 28. januára (TASR) - Ruské centrum vedy a kultúry hrá nezastupiteľnú úlohu pri rozširovaní ruskej kultúry, vedy a umenia na Slovensku, zdôraznil v súčasnosti advokát Ján Čarnogurský po tom, ako prevzal z rúk zástupcu Federálnej agentúry Rossotrudničestvo Alexandra Vasiľjeviča Raďkova diplom za aktívnu prácu v oblasti rozvoja medzinárodnej humanitnej spolupráce a upevnenia rusko-slovenských vzťahov. Slávnostné ocenenie občanov Slovenskej republiky sa uskutočnilo v Ruskom centre vedy a kultúry (RCVK) v stredu (27. januára) pri príležitosti 15. výročia otvorenia RCVK.

Bývalý predseda vlády SR a exminister spravodlivosti SR Ján Čarnogurský k oceneniu povedal, že "si to veľmi váži a je to pre neho pocta". Zdôraznil: "Centrum robí, hrá nezastupiteľnú úlohu pri rozširovaní ruskej kultúry, vedy a umenia na Slovensku, pravidelne sú tu výstavy, prednášky alebo rôzne podujatia. A takým spôsobom oboznamuje slovenskú verejnosť s tým, čo sa v tejto oblasti robí v Rusku a približuje nám to. Myslím si, že činnosti centra možno iba gratulovať za tých 15 rokov, čo tu robí."

Podobne ako Ján Čarnogurský si rovnaké diplomy prevzali aj predsedníčka Zväzu Rusov na Slovensku Marina Halajiová z Nitry, dekan Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Vladimír Biloveský, televízny redaktor, novinár Jozef Bohunický, predseda Slovenskej asociácie novinárov, režisér, scenárista, autor dokumentárnych filmov Štefan Dlugolinský a redaktor Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Igor Calpaš. Medailu Rossotrudničestva prevzal z rúk Alexandra V. Raďkova Ernest Húska.

Vysoký predstaviteľ Rossotrudničestva Raďkov v príhovore konštatoval zaujímavý jav: "Veľmi dôležitá tendencia, zaujímavá tendencia, čoraz častejšie, a častejšie v zahraničí, pozorujeme situáciu, keď naše ruské kultúrne centrá začínajú volať ruskými domami. A dom v ruskom jazyku má dva významy: na jednej strane je to jednoducho budova, z druhej strany je to príbytok, v ktorom žije rodina. Je veľmi dôležité teraz pocítiť, že my všetci sme členmi jednej rodiny." Marina Halajiová povedala, že je "veľmi prekvapená a veľmi povďačná, je to pre mňa veľmi príjemné dostať toto ocenenie od Federálnej agentúry Rossotrudničestvo".

Dekan FiF UMB v Banskej Bystrici Vladimír Biloveský priznal, že ocenenie ho prekvapilo. "Samozrejme, že ma ocenenie prekvapilo, myslím si, že to ocenenie nepatrí iba mne, ale patrí asi aj celej Katedre slovanských jazykov na Filozofickej fakulte Univerzity Mateja Bela, pretože tá katedra je veľmi aktívna, spolupracuje s ruským kultúrnym a vedeckým centrom v Bratislave, takže to ocenenie určite patrí aj im." Štefan Dlugolinský je "rád, že dostal toto ocenenie a osobne si myslí, že v rozvíjaní kultúrnych stykov medzi Ruskou federáciou a Slovenskom by sa malo pokračovať".

Pri príležitosti 15. výročia otvorenia RCVK v Bratislave sa okrem odovzdávania ocenení uskutočnil aj okrúhly stôl s 22 pozvanými hosťami a kultúrny program.

Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave slávnostne otvorili 31. januára 2001 vtedajší ministri zahraničných vecí Ruskej federácie a Slovenskej republiky Igor Ivanov a Eduard Kukan. Na podujatí sa pred 15 rokmi zúčastnila riaditeľka Ruského centra pre medzinárodnú, vedeckú a kultúrnu spoluprácu pri vláde RF a prvá kozmonautka na svete Valentina Vladimirovna Tereškovová.

Prvým riaditeľom RCVBK sa stal Viktor Ľvovič Mičurin. Súčasným piatym riaditeľom je Sergej Ivanovič Žiganov.