Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Sikorskeho mala pri výrokoch o Putinovom delení Ukrajiny zradiť pamäť

Radoslaw Sikorski Foto: TASR/AP

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov dnes poprel predloženie takéhoto návrhu Ruskom.

Varšava 21. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol v roku 2008 vtedajšiemu poľskému premiérovi Donaldovi Tuskovi, aby si rozdelili Ukrajinu, povedal predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski v rozhovore zverejnenom na americkom servere Politico. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters. Samotný Sikorski neskôr vyhlásil, že rozhovor neautorizoval a jeho výroky sú zle interpretované.

Podľa rozhovoru so Sikorským, ktorý bol do septembra tohto roka poľským ministrom zahraničných vecí, Putin prišiel s návrhom počas Tuskovej návštevy v Moskve.

"Chcel, aby sme sa stali aktérmi tohto rozdelenia Ukrajiny... Bola to jedna z prvých vecí, ktorú Putin povedal premiérovi Donaldovi Tuskovi, keď navštívil Moskvu... Ďalej povedal, že Ukrajina je umelo vytvorená krajina a že Ľvov je poľské mesto a prečo to jednoducho nevyriešiť spoločne," uviedol Sikorski v rozhovore z 19. októbra.

Sikorski, ktorý Tuska sprevádzal počas návštevy Moskvy, tvrdil, že poľský premiér Putinovi na otázku neodpovedal. Bol si vraj vedomý toho, že rozhovor je nahrávaný. Poľsko podľa Sikorského nikdy nevyjadrilo záujem o takéto rozdelenie.

Agentúra Reuters pripomenula, že poľské územie pred druhou svetovou vojnou zahŕňalo dnešnú západnú časť Ukrajiny vrátane niekoľkých veľkých miest.

Sikorski napokon priznal, že ho zradila pamäť
Varšava 21. októbra (TASR) - Predseda poľského parlamentu Radoslaw Sikorski na dnešnom druhom brífingu vo Varšave úplne stiahol tvrdenie, ktoré sa objavilo na sociálnych sieťach s odvolaním sa na jeho interview pre americký spravodajský portál Politico. Išlo o údajný návrh ruského prezidenta Vladimira Putina Poľsku, aby si rozdelili Ukrajinu.

Niekdajší poľský minister zahraničných vecí, ktorý bol dlhý čas aj favoritom na post šéfa európskej diplomacie, sa najskôr dnes ohradil proti dezinterpretácii jeho slov a prvý brífing napokon predčasne ukončil útekom pred novinármi.

Za to sa po niekoľkých hodinách pobúreným predstaviteľom médií ospravedlnil s tým, že podobný výrok na vlastné uši nepočul, že ho zradila pamäť, že predmetný návrh neodznel pri bilaterálnej schôdzke Putin-Tusk vo februári 2008 v Moskve, ale o niekoľko mesiacov neskôr na summite NATO v Bukurešti, na ktorom sa však Donald Tusk nezúčastnil.

Vyplýva to z informácií spravodajskej televízie TVN24.

Radoslaw Sikorski navyše dodal, že sa netreba vracať k tomu, čo je podľa jeho názoru všeobecne známe, že Moskva vníma Ukrajinu ako umelý štát, ale treba mať namiesto toho na pamäti Putinove skutky.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov už skôr v priebehu dneška poprel predloženie takéhoto návrhu ruskou stranou. "Táto informácia celkovo pôsobí ako jasný prostriedok na odpútanie pozornosti," reagoval na Sikorského tvrdenie Peskov.

Poľská premiérka Ewa Kopaczová, ktorú Sikorski nahradil na čele Sejmu, v reakcii vyhlásila, že podobné štandardy, aké sa pokúsil použiť práve jej nástupca vo funkcii, nebude tolerovať. Súčasne sa ospravedlnila médiám za jeho prístup, ktorý vyvolal značné rozhorčenie novinárov.

Sikorského nástupca na čele poľskej diplomacie Grzegorz Schetyna reagoval dnes na postupné ustupovanie svojho predchodcu od vlastných výrokov zjednodušene slovami: Iné údaje, iné miesto, vec je pre mňa uzavretá.

Poľský minister zahraničných vecí však konštatoval, že ide o nešťastnú záležitosť, ktorá je po priznaní Sikorského o omyle, o zámene dejísk a neexistencii dvojstranného rokovania Putin-Tusk o predmetnej téme uzavretá. A to je dobré, pretože diplomacia nemá rada rozruch, podčiarkol. Súčasne s plnou zodpovednosťou ubezpečil, že kauza nepoškodila a nepoškodí poľskú zahraničnú politiku.