Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Rusnák:Dlhoročná služba Bohu a cirkvi kardinála Tomka si zaslúži obdiv

Na archívnej snímke Peter Rusnák. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.

Prešov 8. augusta (TASR) - Dlhoročná služba Bohu a cirkvi kardinála Jozefa Tomka si zaslúži veľký obdiv. Každý z gréckokatolíkov na Slovensku sa mohol tešiť a hrdiť, akú veľkú osobnosť máme v Ríme. V kondolencii k úmrtiu kardinála Jozefa Tomka to uviedol vladyka Peter Rusnák, apoštolský administrátor sede vacante Prešovskej gréckokatolíckej archieparchie. TASR o tom informoval jej hovorca Michal Pavlišinovič.

"Spomínam si na naše prvé stretnutie vo februári 1990, kedy po páde totality prišiel posilniť aj našu Gréckokatolícku cirkev do Prešova, kde z jeho rúk prijal biskupskú vysviacku biskup Ján Hirka. Nuž a pre mňa osobne je nezabudnuteľný moment mojej biskupskej vysviacky v roku 2008, kedy kľačiac pred oltárom v Prešove v mestskej hale boli to práve kardinálove ruky, skrze ktoré som prijal dar biskupskej služby. S vďačnosťou a láskou stále nosím biskupský prsteň, ktorý mi vtedy daroval," povedal Rusnák.

"Dnes chcem preto ďakovať v modlitbe za váš život, za všetky vaše slová, ktorými ste povzbudzovali cirkev na Slovensku v neľahkých časoch, za vašu obetu a námahu a dlhoročnú službu, ktorou ste zviditeľnili Slovensko na celom svete. Nech vás vzkriesený Kristus prijme do svojej slávy vo svojom kráľovstve," doplnil Rusnák.

Kardinál Jozef Tomko zomrel v pondelok v Ríme vo veku 98 rokov.