Bratislava 5. decembra (TASR) - Mikulášsky balíček môže byť zdravší a nemusí mať vplyv na detské zuby a zdravie. Ponúka tiež príležitosť naučiť deti, že aj zdravšie dobroty môžu byť chutné, zaujímavé a pestré. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.
Základ balíčka by malo podľa odborníkov tvoriť ovocie. „Z našich lokálnych surovín sú to určite jablká, z tých exotických druhov ovocia môžete siahnuť po voňavých mandarínkach, pomarančoch, kivi a banánoch,“ priblížil úrad. Okrem čerstvého ovocia možno zvoliť aj sušené. Napríklad marhule, slivky, hrozienka či datle. „Sušené ovocie dodá do organizmu prospešné látky ako vápnik, horčík, zinok a železo,“ dodal RÚVZ.
Poukázal na to, že deti potrebujú aj „rýchle“ kalórie, preto sladkosti netreba úplne zakazovať. „Nie všetky sladkosti musia byť však nezdravé,“ podotkli odborníci. Siahnuť možno po čokoládach s vysokým obsahom kakaa, cereálnych tyčinkách či gumených cukríkoch, ktoré sú zdrojom kolagénu. „Menej vhodné do balíčka sú keksíky a rôzne druhy napolitánok. Obsahujú totiž ‚prázdne‘ kalórie a sú vyrábané z nekvalitných margarínov. Lepšími pochúťkami sú rôzne bio keksíky vyrobené z celozrnnej múky, semiačok a orieškov,“ ozrejmil úrad.
Do balíčka je tiež možno zakomponovať orechy, ktoré obsahujú omega 3 mastné kyseliny. Pôsobia pozitívne na mozog a cievy. „Treba však dávať pozor na to, že orechy obsahujú veľa alergénov,“ upozornil RÚVZ.