Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

SKÚMALI VODU ZO STUDNÍ PRI SLANEJ: RÚVZ neeviduje prekročený arzén

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

RÚVZ bude kvalitu verejných, ako aj individuálnych zdrojov pitnej vody v okolí rieky Slaná sledovať naďalej aj napriek tomu, že nepredpokladá prestup kontaminantov z rieky Slaná do studní.

Rožňava 15. júla (TASR) – Ani v jednej vzorke z doterajších rozborov vody zo súkromných studní v okolí znečisteného toku rieky Slaná nebola prekročená hodnota arzénu. Informuje o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rožňave na sociálnej sieti s tým, že zvýšené hodnoty niektorých prvkov momentálne nepredstavujú priame ohrozenie zdravia obyvateľstva.

Ako uvádza, vzorky boli analyzované v tých ukazovateľoch, ktorých výskyt bolo možné očakávať vzhľadom na stav vody v rieke Slaná. Z 26 rozborov z rôznych laboratórií, ktorými aktuálne disponujú, evidujú 19 zdravotne bezpečných vzoriek vody vo vybraných ukazovateľoch. "V siedmich vzorkách zaznamenávame zvýšené hodnoty ukazovateľa železo a mangán, pričom jedna vzorka vykazuje zvýšenie hodnoty niklu. Arzén nebol prekročený v žiadnej z nami odobratých vzoriek vody zo studní," uvádza.

Riaditeľ RÚVZ Jozef Varga pripomína, že s mierne zvýšeným železom sa stretávajú aj v bežnej rozvodnej sieti. Zvýšený mangán predpokladajú z dôvodu podložia. V daných lokalitách evidujú zvýšené hodnoty mangánu už roky, čo podľa jeho slov opakovane konzultovali aj s odborníkom na hydrogeológiu. "V niektorých vzorkách bol mangán prekročený výraznejšie, tými sa budeme jednotlivo ďalej zaoberať," vysvetlil.

RÚVZ bude kvalitu verejných, ako aj individuálnych zdrojov pitnej vody v okolí rieky Slaná sledovať naďalej aj napriek tomu, že nepredpokladá prestup kontaminantov z rieky Slaná do studní. Podľa Vargu boli RÚVZ na to prisľúbené finančné prostriedky. "RÚVZ Rožňava bude v súkromných studniach sledovať vybrané ukazovatele kvality pitnej vody v mesačných intervaloch, čo nám dá možnosť sledovať trend kvality vody a určiť možný prestup kontaminantov zo znečisteného koryta rieky do pitnej vody," dodal.

Mimoparlamentné hnutie Progresívne Slovensko (PS) predtým informovalo, že na základe rozborov, ktoré si dali vypracovať, voda v studniach v okolí znečistenej rieky Slaná nespĺňa stanovené parametre pitnej vody - v 80 percentách testovaných studní zistili prekročenie limitných hodnôt železa. Rudné bane tvrdenia PS spochybnili. Podľa ich riaditeľa Petra Žitňana studne v tejto oblasti pravdepodobne nespĺňali kritériá pitnej vody už pred znečistením Slanej. Interpretácie výsledkov rozborov vody označil za účelové.

Rieka Slaná sa dočervena sfarbila v polovici februára v dôsledku vytekania banských vôd zo železorudnej bane v areáli bývalého banského podniku Siderit. Výsledky prvotného rozboru vody v rieke preukázali 12-násobne prekročenú hodnotu železa. Analýza potvrdila aj zvýšenú hodnotu mangánu, síranov a výskyt arzénu. V polovici júna zrealizovali v bani práce s cieľom prispieť k zníženiu vytekania silne mineralizovaných vôd do rieky.