Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Hygienici povolili prevádzku ďalších kúpalísk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Povolenie na prevádzku malo k štvrtku 159 umelých kúpalísk a 533 bazénov.

Bratislava 16. júla (TASR) - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) povolili k štvrtku (15. 7.) prevádzku ďalších umelých a prírodných kúpalísk. RÚVZ vykonávajú aj naďalej štátny zdravotný dozor na povolených kúpaliskách. Vzorky vôd odoberali aj na prírodných vodných plochách s neorganizovanou rekreáciou. Pre TASR to uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Na základe odberov vzoriek bola vyhovujúca kvalita vody na kúpanie v uplynulom týždni v deviatich prírodných kúpaliskách. Zistilo sa, že voda nevyhovuje hygienickým požiadavkám na kvalitu vody na kúpanie na plochách Vinianske jazero, Tona Šurany, v rekreačnej oblasti Gazarka Šaštín Stráže, vodnej nádrži Brezová pod Bradlom a na všetkých troch odberných miestach vodnej nádrže Ružín v okrese Gelnica.

Úrady podľa slov Eliáša na základe ďalších odberov vzoriek vody zistili zníženú priehľadnosť na vodnom diele Kráľová, Kaskády a Šintavských baniach. Mierne zvýšený celkový fosfor zaznamenali na Laborci Humenné, znížená priehľadnosť a zvýšená farba sa zistili na Lipovine - Bátovce. Voda na kúpanie v ostatných zdravotne významných ukazovateľoch bola podľa úradov vyhovujúca. "Zvýšená farba a zvýšený celkový fosfor patria medzi zdravotne nevýznamné ukazovatele a sú vyšetrované nad rámec povinných ukazovateľov," ozrejmil Eliáš.

Povolenie na prevádzku malo k štvrtku 159 umelých kúpalísk a 533 bazénov. Do prevádzky boli v tomto týždni uvedené napríklad AquaFun Park Veľká Lomnica, Kúpalisko Krupina - Tepličky a DRZ Sninské rybníky. V piatok sa mali otvoriť aj ďalšie bazény na termálnom kúpalisku Vrbov, s výnimkou bazénu Lienka, ktorý je mimo prevádzky z technických príčin. Prerušená je prevádzka Krytej plavárne Spišská Nová Ves z dôvodu rekonštrukcie.

RÚVZ tiež vykonali viaceré kontroly na kúpaliskách v prevádzke. Drobné nedostatky zistili na termálnom kúpalisku Vrbov. Prekročenie mikrobiologických ukazovateľov kvality vody na kúpanie zaznamenali úrady napríklad v detskom bazéne na kúpalisku Dúha v Partizánskom, plaveckom bazéne v Národnom centre vodného póla Nováky, neplaveckom a oddychovom vonkajšom bazéne na kúpalisku Komárno, detskom bazéne na kúpalisku Nesvady, vnútornom detskom bazéne vo Wellness centre Patince, v novom detskom bazéne na Plážovom kúpalisku v Banskej Bystrici. Na niektorých kúpaliskách nie sú v prevádzke všetky bazény.