Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Projekt čistenia Ružína rieši katastrofálnu situáciu na vodnej nádrži

Na snímke čistenie Ružína pri Margecanoch, tretí zľava minister životného prostredia Peter Žiga. Foto: TASR/František Iván

Povedal to minister životného prostredia Peter Žiga.

Ružín 20. septembra (TASR) - Zvýšenie protipovodňovej ochrany, zlepšenie stavu životného prostredia a kvality vody vo vodnej nádrži Ružín i práca pre nezamestnaných s nízkou kvalifikáciou, sú ciele projektu, ktorý dnes v Margecanoch odštartoval minister životného prostredia Peter Žiga. Projekt zahŕňa čistenie vodnej hladiny od naplavených odpadov, čistenie priľahlých brehov od náletov, naplavenín a nelegálnych skládok odpadu, zber a odvoz odpadu vrátane vyseparovania jednotlivých zložiek odpadu na mieste a štiepkovania naplaveného dreva.

„Ide o výnimočné opatrenie vzhľadom na alarmujúcu situáciu na Ružíne, ktorá trápi okolie a región niekoľko rokov. Máme záujem vtiahnuť do tejto aktivity aj samosprávu a obyvateľov ,“ povedal dnes Žiga. Spresnil, že pilotný projekt potrvá tri roky a spolu s ministerstvom sa na ňom podieľa jeho rezortná organizácia Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. a obce Jaklovce, Margecany, Malá Lodina, Košická Belá a Opátka. Kladie si za cieľ najmä predchádzať možným obmedzeniam prevádzky objektov vodnej stavby, ktoré by mohli nastať ich upchatím, zablokovaním alebo poškodením počas povodní odpadom, ktorý pláva na hladine. Projekt bude mať zároveň pozitívny vplyv na zlepšenie životného prostredia v lokalite vodnej nádrže a zlepšenie kvality vody v nej. „Dôležité je, že niektorí miestni občania nielenže získajú prácu, ale navyše si viac uvedomia, že aj oni nesú zodpovednosť za svoje okolie a životné prostredie,“ dodal minister. Zdôraznil, že znečistenie vodnej nádrže bolo už alarmujúce a preto projekt rieši najmä protipovodňové opatrenia, pretože sa predíde tomu, aby tuhý odpad zahatal výpusty z nádrže. „Ďalším dôvodom je samozrejme ochrana životného prostredia a zároveň riešime aj problém zamestnávania nízko kvalifikovanej pracovnej sily,“ podčiarkol Žiga.



Slovenský vodohospodársky podnik uzavrie s jednotlivými obcami zmluvu o spolupráci na poskytnutie priestorov na náradie, koordinátora a s obcami sa zároveň prerokuje možnosť využitia ich systému na odvoz vyzbieraného odpadu s úhradou na náklady projektu. Projekt zabezpečí prácu pre 15 zamestnancov počas troch mesiacov ročne. Okrem toho počíta so zapojením 24 obyvateľov priľahlých obcí v tomto roku a 5-15 obyvateľov každej zo štyroch zúčastnených obcí počas cca šiestich mesiacov v nasledujúcich dvoch rokoch, v závislosti od rozsahu prác. Projekt priamo alebo nepriamo prispeje k zvýšeniu protipovodňovej ochrany tým, že zabezpečí prevádzkovú funkčnosť objektov počas povodní a zvýši prietok korýt tokov, a k zlepšeniu stavu životného prostredia a kvality vody odstránením naplavených odpadov. Súčasne zvýši atraktivitu prostredia pre cestovný ruch a vytvorí možnosti zamestnania nízko kvalifikovanej pracovnej sily integráciou obcí a ich obyvateľov do aktivít projektu.

„Takýto projekt jednoznačne vítame. Určite to pomôže obci, cestovnému ruchu a najmä oceňujem, že je to projekt kontinuálny. Teda nie, že sa Ružín vyčistí a o dva týždne je situácia tam, kde bola predtým,“ uviedol starosta obce Margecany Igor Petrík.

Náklady na projekt vv roku 2013 dosiahnu 200.000 eur, ktoré uvoľní MŽP spolu s Environmentálnym fondom, na roky 2014 a 2015 sa počíta so sumou 500.000 eur.