Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VODIČI, POZOR: Ružové vodičské preukazy platia do konca roka 2023

Ilustračné foto. Foto: TASR - Svätopluk Písecký

Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde občan požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu.

Bratislava 3. augusta (TASR) - Ružové vodičské preukazy vydávané od vzniku SR do apríla 2004 platia do konca roka 2023. Skončila sa tak ich neobmedzená platnosť. Polícia bude verejnosť na zmenu priebežne upozorňovať v dostatočnom predstihu. O výmenu môžu ich držitelia požiadať už aj v súčasnosti. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

O nový vodičský preukaz možno požiadať na ktoromkoľvek oddelení dokladov. "Žiadateľ je povinný predložiť vodičský preukaz, o ktorého výmenu žiada," upozornila hovorkyňa. Starý vodičský preukaz treba odovzdať na pracovisku Policajného zboru, kde občan požiadal o nový, najneskôr v čase vydania nového dokladu.

"Žiadosť o výmenu vodičského preukazu do 30 dní je spoplatnená správnym poplatkom 6,50 eura," pripomenula Bárdyová. Na výslovnú žiadosť poplatníka je možné vyhotoviť vodičský preukaz urýchlene do dvoch pracovných dní. Správny poplatok je vtedy štvornásobný, teda 26 eur.

Počet vydaných vodičských preukazov, vydávaných od 1. januára 1993 do 30. apríla 2004, na Slovensku predstavuje podľa hovorkyne približne 380.000 kusov.