Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

RVR pomôže školám otestovať mediálne zručnosti študentov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Otázky sú zamerané na mediálne zručnosti a prehľad v oblasti médií.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Zámerom prvej fázy európskeho projektu EduMediaTest, do ktorého sa zapojila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR), je zistiť schopnosť žiakov a študentov posúdiť spoľahlivosť informácií, odhaliť skryté záujmy v zdrojoch či identifikovať stereotypy. Informovala o tom Ivana Čaučíková, hovorkyňa RVR.

Cieľom projektu je podľa hovorkyne zhodnotiť úroveň mediálnej gramotnosti a zlepšiť mediálne vzdelanie medzi európskymi žiakmi a študentmi vo veku od 14 do 18 rokov. "Projekt EduMediaTest má dve fázy. Prvá výskumná fáza sa uskutoční v priebehu mája a sústredí sa na hodnotenie mediálnych schopností študentov formou online dotazníku," spresnila Čaučíková.

Otázky sú zamerané na mediálne zručnosti a prehľad v oblasti médií. Zámerom druhej fázy je vytvoriť vzdelávací materiál pre pedagógov na odstránenie zistených nedostatkov, ktoré boli identifikované dotazníkom v prvej fáze.

Vo februári sa vo všetkých partnerských krajinách uskutočnilo pilotné testovanie na odstránenie technických nedostatkov a finálnu korekciu online dotazníka. Na Slovensku sa pilotnej fázy zúčastnilo viac ako 50 študentov z Hotelovej Akadémie v Liptovskom Mikuláši. Aktuálne RVR oslovuje školy, ktoré by mali záujem zapojiť sa do finálneho testovania.

Projekt zastrešuje Európska komisia a participujú na ňom okrem Slovenska organizácie z ďalších šiestich krajín.