Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

V prípade neakceptovania pripomienok k novele VŠ bude RVŠ protestovať

Na archívnej snímke z 21. septembra 2020 budova Technickej univerzity Košice (TUKE) v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Rada vysokých škôl SR sa dôrazne ohradzuje proti viacerým zavádzajúcim tvrdeniam o slovenských vysokých školách vrátane tvrdení o ich plošnej nekvalite.

Bratislava 4. marca (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR spolu s akademickou obcou sledujú ďalší legislatívny proces pri schvaľovaní novely zákona o vysokých školách. V prípade neakceptovania ich zásadných pripomienok sú pripravení vstúpiť do aktívnych foriem protestu na obranu princípov slobody, politickej nezávislosti a samosprávnosti verejných vysokých škôl. TASR o tom informovala tajomníčka RVŠ SR Lucia Sebechlebská.

Iniciatívu poslankyne Národnej rady SR Márie Šofranko (OĽANO) a podporu zástupcov viacerých politických strán pri obrane princípov slobody, politickej nezávislosti a samosprávnosti verejných vysokých škôl RVŠ oceňuje. "Sú to princípy, ktoré v nedávnom proteste podporila výrazná väčšina akademickej obce verejných vysokých škôl," uvádza sa vo vyhlásení RVŠ SR.

RVŠ SR sa dôrazne ohradzuje proti viacerým zavádzajúcim tvrdeniam o slovenských vysokých školách vrátane tvrdení o ich plošnej nekvalite a o vyvíjaní nátlaku členov zamestnaneckých akademických obcí na študentov v súvislosti s ich postojmi k návrhu novely. Upozorňuje, že práve akademická samospráva preukázala morálnu integritu pri spravovaní majetku vysokých škôl, schopnosť zabezpečiť smerovanie vysokých škôl v súlade s potrebami spoločnosti a poslaním vysokých škôl, princípmi slobody, demokracie a humanizmu.