Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Rada VŠ si na zasadnutí zvolila nového predsedu a podpredsedov

Martin Putala. Foto: TASR - Jakub Kotian

V pracovnej časti rokovania sa RVŠ zaoberala posudzovaním dvoch dokumentov z dielne rezortu školstva, ktoré majú ambíciu zvýšiť kvalitu pedagogickej a vedeckej činnosti slovenských vysokých škôl.

Bratislava 8. júna (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR si na ustanovujúcom zasadnutí na nasledujúce volebné obdobie zvolila nového predsedu a dvoch podpredsedov. V priestoroch Technickej univerzity v Košiciach sa v stredu (7. 6.) a vo štvrtok stretlo 90 zástupcov slovenských vysokých škôl. TASR o tom informoval člen predsedníctva RVŠ Jozef Lenč.

Plénum rady si za nového predsedu zvolilo Martina Putalu z Univerzity Komenského v Bratislave a za podpredsedov Romana Sotáka z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Lukáša Šoltésa zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. "Zástupcovia vysokých škôl si tiež zvolili svojich reprezentantov v poradných orgánoch rady," doplnil Lenč.

V pracovnej časti rokovania sa RVŠ zaoberala posudzovaním dvoch dokumentov z dielne rezortu školstva, ktoré majú ambíciu zvýšiť kvalitu pedagogickej a vedeckej činnosti slovenských vysokých škôl. "Diskusia sa týkala smernice o výkonnostných zmluvách medzi ministerstvom a vysokými školami na roky 2024 až 2026 a dlhodobého zámeru ministerstva pre oblasť vysokých škôl na roky 2023 až 2028," priblížil Lenč.

Zásadný rozpor pri výkonnostných zmluvách medzi RVŠ a ministerstvom vidí rada v tom, že rezort školstva nereflektuje aktuálne možnosti vysokých škôl. "A žiada od nich splnenie aj takých kritérií, ktorých dosiahnutie vyžaduje zmenu platnej legislatívy alebo ich plnenie nie je v rukách vysokých škôl a školy na ne nemajú financie," poukázal Lenč.

V dlhodobom zámere podľa RVŠ zároveň absentuje strategická vízia budúcnosti vysokých škôl, zabezpečenie financovania na úrovni štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a zlepšenie pracovného prostredia pre učiteľov a študentov vysokých škôl.

Členovia RVŠ tiež ocenili, že súčasné vedenie rezortu školstva je ochotné počúvať, no na udržanie kvality vysokých škôl to podľa nich nestačí. "Odkaz slovenských vysokých škôl je jasný - budeme ešte lepší, vytvorte nám na to primerané podmienky," zdôraznil Lenč.