Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Rada vysokých škôl ocenila konštruktívnu diskusiu s rezortom školstva

Na archívnej snímke nápis na budove, v ktorej sídli Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Foto: TASR Jaroslav Novák

Pozitívne zhodnotila aj zachovanie existujúcich dotačných schém na domácu grantovú činnosť pre rok 2024.

Bratislava 20. decembra (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR ocenila výrazné navýšenie dotácie zo štátneho rozpočtu verejným vysokým školám (VŠ) na rok 2024. Rovnako tiež konštruktívnu diskusiu so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR. V stredu zasadala v priestoroch Fakulty informatiky a informačných technológií Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. TASR o tom informoval jej predseda Martin Putala.

"Kým v minulých rokoch sa VŠ znižovali rozpočty, čo malo negatívne dopady na kvalitu vzdelávania a vedeckej činnosti univerzít, je návrh rozpočtu pozitívnou správou," uviedol Putala. RVŠ verí, že tento trend bude pokračovať a pozitívne ovplyvní záujem domácich a zahraničných študentov o štúdium na slovenských VŠ. Pozitívne zhodnotila aj zachovanie existujúcich dotačných schém na domácu grantovú činnosť pre rok 2024.

Ako priblížil predseda, členovia rady tiež kladne zhodnotili, že nové vedenie ministerstva je ochotné nielen počúvať výhrady univerzít. Výrazný posun vidia v tom, že je omnoho otvorenejšie tiež možnej participácii zástupcov univerzít na príprave predpisov a metodík z dielne rezortu.

Členovia upozornili aj na dôležitosť diskusie o metodike periodického hodnotenia výskumnej, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti VER 2027. Rovnako, že diskusia o metodike delenia dotácie by mala byť bez stresu tak, aby univerzity vedeli zabezpečiť adekvátnu kvalitu vzdelávania a vedecko-výskumnej činnosti.

Cieľom zasadnutia bolo prerokovať návrh metodiky rozpisu dotácií zo štátneho rozpočtu verejným VŠ na rok 2024. Zúčastnili sa ho aj štátny tajomník ministerstva školstva Róbert Zsembera a ďalší zástupcovia rezortu.