Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Rada vysokých škôl trvá na pripomienkach voči novele zákona o VŠ

Na archívnej snímke predseda Rady vysokých škôl Martin Putala. Foto: TASR - Jaroslav Novák

RVŠ tiež vyzvala ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia s rezortom školstva boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk.

Bratislava 21. decembra (TASR) - Rada vysokých škôl (RVŠ) SR trvá na svojich pripomienkach, ktoré predložila v rámci medzirezortného pripomienkového konania voči novele vysokoškolského zákona. Zároveň verí, že ministerstvo školstva využije čas a pripraví novelu zákona, ktorá reflektuje zásadné pripomienky vysokoškolských reprezentácií. Informoval o tom predseda RVŠ Martin Putala.

"RVŠ je tiež znepokojená, že napriek deklarovanej snahe ministerstva zlepšiť fungovanie vysokých škôl neprišlo k predloženiu návrhu metodiky rozpisu dotácie verejným vysokým školám na rok 2022. Ministerstvo tým spôsobilo, že vysoké školy začínajú rok 2022 v rozpočtovom provizóriu," upozornil Putala.

RVŠ začiatkom decembra uviedla, že napriek niektorým pozitívnym prvkom naďalej považuje novelu zákona o vysokých školách za neakceptovateľnú, pretože umožňuje politizáciu vysokých škôl, obmedzuje ich samosprávu a autonómiu. RVŠ tiež vyzvala ku konštruktívnej diskusii, keďže doterajšie stretnutia s rezortom školstva boli len o jednostrannej prezentácii stanovísk.

Štátny tajomník ministerstva školstva Ľudovít Paulis vo štvrtok (9.12.) informoval, že prichystali upravený návrh reformy vysokých škôl, pričom do zákona zapracovali viaceré zásadné pripomienky. Ide napríklad o povinnosť verejného vypočutia kandidátov pri voľbe členov správnej rady, schvaľovanie kandidáta na rektora volebným zhromaždením nadpolovičnou väčšinou členov zhromaždenia či zverenie schvaľovania niektorých riadiacich procesov do právomocí akademického senátu.