Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rybníček: Najvyšší súd SR uznal dovolanie mesta Trenčín v kauze jama

Na archívnej snímke primátor Trenčína Richard Rybníček. Foto: TASR - Martin Baumann

Súd v plnom rozsahu zrušil rozhodnutia okresného a krajského súdu, celý spor medzi mestom a investorom, spoločnosťou Tatra Real Trade sa tak vrátil na okresný súd.

Trenčín 31. júla (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR v plnom rozsahu prijal dovolanie mesta Trenčín v kauze jama pri Posádkovom klube. Súd v plnom rozsahu zrušil rozhodnutia okresného a krajského súdu, celý spor medzi mestom a investorom, spoločnosťou Tatra Real Trade sa tak vrátil na okresný súd. Mesto tak nemusí firme platiť štyri milióny eur za zmarenú investíciu. V piatok o tom na brífingu informoval primátor Trenčína Richard Rybníček.

"NS SR skonštatoval, že nemôžeme ísť teraz pred súd a rozprávať sa o náhrade škody. Myslíme si, že mestu tak nehrozí, že by muselo zaplatiť štyri milióny eur aj s úrokmi," uviedol Rybníček.

Rozhodnutie NS SR pre mesto podľa neho znamená zásadný zvrat. "Vráti sa to ešte na okresný súd, ten musí postupovať podľa rozhodnutia NS SR. Ešte nie je definitívny koniec kauzy, ale určite je koniec špekuláciám, že by sme mali platiť náhradu škody štyri milióny eur," vyhlásil. Rybníček si podľa svojich slov myslí, že kauza bude mať rýchly spád. "Verím, že to dotiahneme do konca, keď sa celá kauza uzavrie a súdy dospejú k tomu, že všetko sme už urobili. Vrátili sme plnenie spoločnosti a viac už nebudeme musieť robiť," ozrejmil.

Mesto spoločnosti doposiaľ zaplatilo približne 550.000 eur. "Väčšina z tejto sumy je istina, ktorá bola tvorená tým, že spoločnosť nám zaplatila preddavky na kúpnu cenu a vecné bremeno. Išlo o peniaze, ktoré jej právoplatne súd priznal. Samotná istina bola nižšia, avšak k nej bolo potrebné pripočítať úroky, ktoré tvoria väčšinu," vyčíslila vedúca právnej kancelárie mesta Katarína Mrázová.

Okresný a krajský súd v spore mesta so spoločnosťou najskôr rozhodli v prospech mesta. Spoločnosť sa však obrátila na Ústavný súd SR, ktorý vyhovel jej sťažnosti, zrušil rozhodnutia nižších súdov a vec vrátil na okres. Ten neskôr rozhodol v prospech firmy, rovnako i krajský súd. Mesto preto podalo na NS SR dovolanie. "NS SR zachoval svoju pozíciu, uznal, že nie je možné v jednom konaní posúdiť zmluvu ako neplatnú a hneď na to zároveň ako platnú. Je to diametrálny rozpor v právnom štáte. Túto skutočnosť NS SR uznal, skonštatoval, že bola naozaj porušená ústava, čo sa týka predvídateľnosti práva a na základe toho zrušil všetky predchádzajúce rozhodnutia krajského a okresného súdu," ozrejmil právny zástupca firmy, ktorá zastupovala mesto, Martin Dočár. Zatiaľ podľa neho vo veci ešte nie je právoplatne rozhodnuté, ale "ak sme v právnom štáte, mesto vie predvídať výsledok". "Je potrebné skonštatovať, že niekto, ak porušil zákon a je jedno, kto to bol, či to bol sudca alebo niekto iný, je tu zároveň inštitút, ktorý umožňuje, aby mesto Trenčín žiadalo náhradu škody aj touto cestou," avizoval.

Spoločnosť Tatra Real Trade chcela postaviť pri Posádkovom klube (bývalá ODA) presklenú obchodnú galériu a pod ňou dvojpodlažnú podzemnú garáž. Stavebné povolenie vydalo mesto ešte za predchádzajúceho primátora Branislava Cellera v roku 2007. Spor mesta so spoločnosťou sa začal v roku 2009. Počas stavby sa našli zvyšky vonkajšieho mestského opevnenia Trenčína zo 17. storočia. Nález sa stal národnou kultúrnou pamiatkou. Rozhodlo o tom ministerstvo kultúry.

Tatra Real Trade požadovalo po zrušení stavebného povolenia od mesta vrátiť preddavok za pozemok a rovnako náhradu za zmarenú investíciu. Už v roku 2012 mesto jamu pri Posádkovom klube zasypalo.