Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Rybníček: Únia miest Slovenska sa nepripojí k petícii ZMOS-u

Na snímke zľava prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) a primátor mesta Trenčín Richard Rybníček a predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger. Foto: TASR - Dano Veselský

Ak by sa pod petíciu aj podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov, podľa Rybníčka referendum nebude úspešné.

Bratislava 10. februára (TASR) - Únia miest Slovenska (ÚMS) sa nepripojí k petícii za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov, ktorú vo štvrtok spustilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). Pre TASR to uviedol prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček. Petičnú akciu ZMOS-u pokladá za "vykopávanie otvorených dverí".

Ak by sa pod petíciu aj podarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov, podľa Rybníčka referendum nebude úspešné. "Nebude mať zmysel, okrem toho politického. Nerozumiem, prečo sa ZMOS vybral touto cestou," skonštatoval. Myslí si, že je tu stále priestor na diskusiu s vládnymi stranami.

Organizácie zastupujúce obce a mestá by podľa neho mali skôr pritlačiť na komplexnú reformu verejnej správy. Ako podotkol, len zmena volebného systému nevyrieši "obrovský problém" v rámci reformy verejnej správy. Rybníček poukázal na v súčasnosti slabé, podhodnotené a podfinancované vyššie územné celky, príliš veľa obcí, na potrebu zaoberať sa otázkou komunálnej a štátnej správy či diskusiu o zmene územno-správneho členenia. "Súčasťou týchto diskusií má byť aj zmena volebného systému," podotkol.

Reforma verejnej správy zahŕňa pohľadu šéfa ÚMS zmeny kompetenčné, financovania, volebného systému a územnosprávneho členenia. "Na to máme tlačiť vládu, aby naplnila svoje programové vyhlásenie a splnila svoj cieľ. Nie vyťahovať z nej len zmenu volebného systému," skonštatoval.

ZMOS vo štvrtok oznámil spustenie petičnej akcie za vyhlásenie referenda pre viac volebných obvodov pre parlamentné voľby. Zámerom združenia je, aby si občania mohli do Národnej rady SR zvoliť poslancov z regiónov, ktorých poznajú a ktorí dokážu riešiť potreby konkrétnej časti krajiny. Slovensko podľa ZMOS-u potrebuje výraznejšiu previazanosť parlamentu s regiónmi.