Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Ryby rybky rybičky je časopis, aj TV-relácia pre športových rybárov

Ryby rybky rybičky je mesačník a aj rovnomenná televízna relácia, propagujúca športový rybolov. Foto: TASR/Pavol Remiáš

Časopis vychádza od decembra 2003 a je najčítanejším svojho druhu na Slovensku. Televízna relácia bola približne desať rokov v programe Slovenskej televízie.

Prievidza 20. júla (TASR) – Ryby rybky rybičky je mesačník a aj rovnomenná televízna relácia, ktorá propaguje športový rybolov. Svoju spoločnú redakciu má v Prievidzi.

Časopis vychádza od decembra 2003 a je najčítanejším svojho druhu na Slovensku. Televízna relácia s malými prestávkami bola približne desať rokov v programe Slovenskej televízie. V súčasnosti ju vyrábajú pre zahraničný satelitný televízny kanál Fishing & Hunting, ktorý si môžu naladiť nielen na Slovensku, ale aj v Česku a v preklade aj v Rumunsku a Maďarsku a cez internet prakticky na celom svete. Informoval v rozhovore pre TASR šéfredaktor časopisu i relácie Slavomír Pavle (1965).

"Projekt Ryby rybky rybičky vznikol na základe mojej záľuby. Už od siedmich rokov som začal rybárčiť a tento ušľachtilý koníček si ma úplne podmanil. Vyštudoval som žurnalistiku a tematike rybárstva som sa venoval aj v rámci mojej profesie. V Prievidzi vznikla po roku 1990 na Slovensku prvá regionálna televízia s vlastným vysielačom, ktorú som s kolegami spoločne zakladal a pracoval som v nej ako redaktor. Naše prvé reportáže o rybách mali veľký ohlas, avšak nemohli sme im poskytnúť veľa priestoru. Vznikol tak nápad, vyrábať špeciálnu reláciu pre športových rybárov," priblížil začiatky Pavle.

"Projekt sa zapáčil pracovníkom Slovenskej televízie a relácia dlho patrila medzi najsledovanejšie. Len listov od rybárov sme v prvých rokoch dostali okolo 300-tisíc ročne. Počas reportáží sa nám však nazbieralo aj množstvo materiálu a fotografií, ktoré sme už nemohli zaradiť do relácie. Okrem toho nám ľudia posielali snímky svojich kapitálnych úlovkov, písali o svojich skúsenostiach, zážitkoch pri chytaní rýb. Tak vznikol ďalší nápad začať vydávať aj časopis pre rybárov," uviedol šéfredaktor. Podľa neho je spojenie oboch redakcií dodnes výhodné. K čitateľom aj divákom sa tak dostanú najnovšie aj najzaujímavejšie informácie zo sveta rybolovu. Nielen od domácich vôd, ale aj zo zahraničia. Málokto vie, že slovenskí športoví rybári patria medzi najlepších na svete. Sú medzi nimi viacerí majstri sveta, ktorí svoje tituly aj viackrát obhájili. Títo majstri patria medzi najčastejších spolupracovníkov redakcie. S nimi redaktori a kameramani chodievajú na lovy rýb do rôznych krajín.



"Takto sme napríklad lovili sumce v Španielsku, kde tieto obrovské ryby lovia ako u nás beličky. Nakrútili sme lov nílskych ostriežov v Egypte, šťúk vo fínskych jazerách, treskovitých ryby v Nórsku a podobne. Pravidelne spolupracujeme s poprednými ichtyológmi, môžeme prinášať výsledky najnovších výskumov. Najviac sa však venujeme športovému rybárstvu. Propagujeme túto záľubu, novým rybárom dokážeme poradiť, akú výbavu si majú zadovážiť. Rybárčenie je podľa mňa pozitívna závislosť, ktorú v našom časopise i v našich televíznych reláciách podporujeme," dodal na záver Pavle.