Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

UPRŠANÉ POČASIE: S búrkami treba počítať aj počas štvrtka či piatka

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov).

Bratislava 8. júna (TASR) - S búrkami treba počítať na celom Slovensku aj počas štvrtka či piatka (9. 6.). Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý vydal výstrahy prvého stupňa. Informuje o tom na svojom webe.

Podľa meteorológov sa môžu vyskytnúť búrky, intenzívne prehánky i výdatnejší dážď. Búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za polhodinu, s nárazmi vetra 65 až 75 kilometrov za hodinu a s krúpami. "Pri prehánkach alebo daždi sa ojedinele očakáva úhrn zrážok 35 až 50 milimetrov za každých 24 hodín," konštatuje SHMÚ.

Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov, podjazdov). "Vietor môže spôsobiť škody menšieho rozsahu na porastoch a objektoch (lámanie konárov stromov, pád slabších stromov, menšie škody na strechách budov)," uviedli meteorológovia. Krúpy môžu poškodiť vegetáciu. Súvislá vrstva krúp na komunikácii môže prechodne obmedziť cestnú premávku.

Výstrahy platia predbežne do sobotnej (10. 6.) polnoci.